Gündem Organ naklinde yeni dönem başlıyor

Organ naklinde yeni dönem başlıyor

09.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Avrupa Komisyonu UFUK 2020 programı desteğiyle Koç Üniversitesi (KÜ) çatısı altında kurulan Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi TIREX açıldı.

Organ naklinde yeni dönem başlıyor

MELTEM GÜNAY İstanbul - 2.5 milyon euro’luk fon alan projeyle, nakillerde karşılaşılan sorunlara bilimsel çözümler üretilmesi amaçlanıyor. Açılışta konuşan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Dilege, 2.5 yıl önce başlayan merkezle amaçlarının nakil konusunda ortak projeleri tetiklemek olduğunu dile getirdi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da birlikte başarma noktasında tüm bilim dallarının, bütün farklı disiplinlerin bir araya geleceği bir merkez olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Merkezin hedefleri hakkında bilgi veren TIREX Yöneticisi Prof. Dr. Caner Süsal, Avrupa Birliği tarafından 2.5 milyon euro ile fonlanan bu projenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Projemizin amacı yenilikçi tedaviler ve testler geliştirerek hastaların hayat kalitesini artırmak” dedi. Türkiye’de çok sayıda organ nakli yapıldığını hatta canlı organ nakillerinde dünyada ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Süsal, “Ama bu konu etrafında çok az araştırma yapılıyor. Bunu sağlamaya çalışacağız. Araştırmalarla daha çok hastanın organa kavuşmasını sağlarken, organların daha uzun süre fonksiyonlarını korumasını hedefleyeceğiz” dedi.