Gündem Orhan Pamuk’tan Kavafis yazısı

Orhan Pamuk’tan Kavafis yazısı

23.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, New York Times’a ünlü Yunan şair Konstantinos Kavafis’le ilgili “Başka Ülkeler, Başka Kıyılar” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Orhan Pamuk’tan Kavafis yazısı

19 Aralık’ta yayımlanan yazıda Pamuk, Kavafis için “Onu yaşlanan bir şehrin tanıdık sokaklarında gezen yaşlı bir adam olarak düşünüyorum. Onu azınlık içindeki azınlığın kitap aşığı bir üyesi olarak düşünüyorum” ifadelerini kullandı ve şairin “Kent” şiirini defalarca okuduğunu ve bu şiirin kendi İstanbul’una bakışını değiştirdiğini belirtti.
Pamuk, Arap Baharı’ndan bir yıl önce İskenderiye’de Kavafis Müzesi’ne yaptığı ziyareti aktardığı yazısında “Kavafis’in evini ziyaret ettim. Asıl aile evi İngiliz top atışlarıyla yıkılmış. Bu yüzden başka bir evi müze için kullanmışlar. Bir cuma günüydü. Herkes cuma namazındaydı. Sokaklar boştu. Müzede sadece turistler vardı. Kepenklerini indirmiş dükkânlar, birkaç yaşlı çam ağacı, dökük binalar, dar sokaklar, meydanlar, bana çocukluğumun İstanbulunun nüshalarının Akdeniz’deki şehirlerde yaşamaya devam ettiğini fark ettirdi” dedi.