Gündem Ortada ne örgüt var ne terör

Ortada ne örgüt var ne terör

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Malatya Zirve Yayınevi’nde üç yayınevi çalışanının boğazları kesilerek öldürülmelerine ilişkin Zirve Yayınevi katliamı davasında çıkan karar Protestan Kiliseler Derneği’ni isyan ettirdi.

Ortada ne örgüt var ne terör

Üç yayınevi çalışanını öldüren beş kişinin suçüstü yakalanması, bu kişilerle ilişki jandarma ve akademisyenlerin misyonerlik karşıtı faaliyetlerinin ortaya çıkartılması, yayınevinde çalışan bir kişinin haber elemanı olduğunun anlaşılmasıyla dava benzer diğer dosyalardan ayrıldı. 5 yıllık uzun tutukluluk nedeniyle yargılama sürerken serbest bırakılan beş sanık, ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmelerine rağmen tutuklanmadı. Karara tepki gösteren Derneğin basın sorumlusu Soner Tufan, şunları söyledi: ““Ucube bir karar. 9,5 yıl devam eden bir mahkeme ama tutukluluk halinin uzunluğundan bunları serbest bıraktılar. Biz elimizi cebimize sokamıyoruz, adamlar cep telefonu ile oynuyordu. Mahkeme de itiraf etti, ‘beş kişinin böyle bir cinayeti işlemesi mümkün değil, örgüt bağlantısı olması lazım ama bunu bulamadık’ dedi.

9 yıl örgüt bağlantısı ortaya çıksın diye uğraştık. Ergenekon, Balyoz’da kumpas nedeniyle tutukluluk süresi kısaldı, bu katillere piyango vurdu. Protestan toplumu adına bu kararın ucube olduğunu söyleyebilirim.” Mahkemenin, beş sanığı, “örgüt” olarak nitelememesi de büyük tepki çekti. Beş sanığın ardındaki gücü bulamadığını karara geçiren mahkeme, beş sanığın kendi aralarındaki işbirliğini, cinayetler için yaptıkları hazırlığı, biraraya gelmelerini de örgütsel faaliyet saymadı ve terör eylemi olarak nitelemedi.

5 sanık yakalandı

Öte yandan dün akşam saatlerinde sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker ve Cuma Özdemir’in “hükmen tutuklanmalarına yer olmadığı” şeklindeki karara Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca itiraz edildi. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Başsavcılığın itirazının kabulüne, sanıklar hakkında tutuklanmalarına yönelik yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Polis tarafından yakalanan sanıklar gözaltına alındı.