Gündem Oruç 70 dakika fazla mı tutuluyor?

Oruç 70 dakika fazla mı tutuluyor?

26.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Süleymaniye Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Türkiye’de 70 dakika fazla oruç tutuluyor. Diyanet hemen yanlıştan dönsün. Bunun hesabını Allah’a veremezler” sözleriyle tartışma başlattı

Oruç 70 dakika fazla mı tutuluyor

Diyanet’in imsak vaktini yanlış hesapladığını söyleyen Prof. Bayındır, “Diyanet’in imsak vakti 03.53, bizimkisi ise 05.04. Arada 70 dakikalık fark var. Biz büyük bir ekiple hesaplamayı yaptık” dedi. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı şimdiki imsakiyede siyah iplik ile beyaz ipliğin görülmesinin mümkün olmadığını belirterek, “İstanbul’da saat 04.00’te oruca giriyoruz, dışarısı kapkaranlık. Bizi bir saat - 45 dakika önce oruca başlatıyorlar” dedi. Din İşleri Yüksek Kurulu emekli üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem görüşlere yanlış ya da doğru dememek gerektiğini belirterek, “Güneş ışıklarının atmosfere girmeye başladığı zamana astronomik tan deniyor. Diyanet bunu dikkate alıyor. Diyanet orucu garantiye alıyor. Her iki hesaplama da doğrudur” dedi. Oruca başlama saatinin belli olduğunu belirten Prof. Ekrem Buğra Ekinci ise “Bunu Hz. Peygamberimiz siyah iplik beyaz iplikten ayrılıncaya kadar diyerek yorumlamıştır. Ancak bazı şeyleri belirlemek zor. İhtiyatlı bir şekilde vakit tayin edilmese aydınlığın daha önce doğması halinde oruç sakata girecek ” dedi.

Haberin Devamı

Diyanet: İbadetinizi huzur içinde yapın
Diyanet İşleri Başkanlığı; imsak vaktinin hatalı olarak belirlendiğine ilişkin iddialar konusunda açıklama yaparak, “Halkımız, Başkanlığımızın büyük bir hassasiyetle üzerinde durduğu namaz vakitleri konusunda hiçbir tereddüt yaşamadan ibadetlerini gönül huzuru içerisinde yapmaya devam edebilirler” dedi. Açıklamada, Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacit Özdemir’in başkanlığında bir gözlem heyeti tarafından yürütülen gözlemlerden kabaca elde edilen sonuçların Diyanet’in takvimlerinde verilen akşam/yatsı ve imsak/sabah vakitleriyle örtüştüğü kaydedildi.
ANKARA Milliyet