Gündem Oruç tutma şartları nelerdir, kimler oruç tutmalıdır?

Oruç tutma şartları nelerdir, kimler oruç tutmalıdır?

16.05.2018 - 12:43 | Son Güncellenme:

Ramazan ayını en önemli kılan etmen oruç ibadetidir. Ramazan ayında bir ay boyunca oruç tutulur ve ibadet edilir. Hoşgörünün, saygının ve sevginin yaşandığı bu dönem Müslümanları için oldukça önemlidir. Peki orucu kimler tutmalıdır, oruç kime farzdır?

Oruç tutma şartları nelerdir, kimler oruç tutmalıdır

Orucun önemi nedir?

Haberin Devamı

Oruç, İslam dininin önemli bir ibadetidir. Allah bu ibadet hakkında “İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, onu nefsime izafe ediyorum, mükafatını da ben vereceğim.” diye buyurmuştur. Bu nedenle orucun diğer ibadetlerden yeri farklıdır.

İslam dininde her ibadeti yapmak için belli koşullar bulunur. Bu koşullar oluştuğunda ibadet kişiye farz kılınır ve yapılması gerekir. Peki, bu durumda “Orucun kimler tarafından tutulması gerek?” sorusu ortaya çıkıyor.

Oruç tutma şartları nelerdir?

  • Müslüman olmak

Birine orucun farz kılınması için o kişinin Müslüman olması gerekmektedir. Aksi hâlde bu kişinin oruç tutması için bir sebebi yoktur.

  • Ergenlik çağına girmiş olmak ve akli dengenin bulunması

İslam’da ibadet etmenin en önemli koşullarından biri akli dengenin yerinde olmasıdır. Akli dengesi yerinde olmayan birine ibadetler farz sayılmaz. Aynı zamanda ergenlik çağına girmek de bu noktada çok önemlidir. Ergenlik çağına girmemiş birine ibadetlerin farz kılınması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle oruç tutacak kişinin akli dengesinin yerinde olması ve ergenlik çağına girmiş olması gerekmektedir.

Haberin Devamı
  • Oruç tutmaya gücü yetmek ve bir engelinin olmaması

Orucun farz olması için kişinin orucu tutmaya gücü yetmesi gerekmektedir. Hastalar ve seferîler gücü yetebilecek hâle gelene kadar orucu erteleyebilirler. Fakat oruç tutulursa kabul de olur. Kişi oruç tutmama hakkını kullanmamış olur.

Oruç kimlere farz değildir?

Oruç ibadeti bazı durumlarda farz değildir. Bu durumları içeren bir durumda iseniz oruç tutmayabilirsiniz.

Yolculuğa çıkmış iseniz yolculuk boyunca oruç tutmak zorunda değilsiniz. Ne kadar gün tutamamış iseniz o günlerin kazasını yapmalısınız.

Hastalık süresince beden sağlığınız yerine gelene kadar oruç tutmayabilirsiniz. Yine tutmadığınız gün sayısı kadar kaza gününe bırakabilirsiniz.

Hamileler oruç tutmayabilir. Bebeğin sağlığı için doktor bunu önerebilir. Anne adayı tutmadığı gün kadar orucu kazaya bırakabilir.

Yaşlılık, oruç için bir engel taşıyabilir. Yaşlılık sebebiyle sağlığı yerinde olmayan ve oruç ile sağlığını bozacak kişilerin oruç tutmaması dini açıdan engel taşımaz.

Haberin Devamı

Meşakkatli işlerde çalışanlar için İslam dini kolaylık sağlar. Eğer ki kendine zarar vereceğini düşünüyorsa o kişi oruç tutmak zorunda değildir. Orucunu kazaya bırakabilir.