Gündem Oscar bu kez şaşırtmadı

Oscar bu kez şaşırtmadı

04.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yılki Oscar’larda En İyi Film ödülünü beklendiği gibi Steve McQueen imzalı ‘12 Yıllık Esaret’ kazandı. ‘Yerçekimi’nin yedi ödülle törene damgasını vurduğu geceden ‘Düzenbaz’ (American Hustle) eli boş döndü

Oscar bu  kez şaşırtmadı

Önceki gece Los Angeles’da Ellen DeGeneres sunuculuğunda Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından dağıtılan 86. Akademi Ödülleri’nde son yılların en sürprizsiz sonuçları alındı. En İyi Film Ödülü’nü beklendiği gibi İngiliz yönetmen Steve McQueen’in yönettiği, Solomon Northup’ın anı kitabına dayanan ve özgür bir adamın kaçırılarak köle olarak satılmasını konu alan ’12 Yıllık Esaret’(12 Years a Slave) kazandı.
Bu sonuçla Brad Pitt, yapımcı olarak da Oscar’a uzanırken, McQueen ödülünü kölelik yüzünden acı çekenlere adadı ve 21 milyon insanın hala köleliğin kurbanı olduğunu söyledi. ‘Hunger’ ve ‘Shame’ filmleriyle tanınan McQueen’in ödülü alınca havalara zıplaması törenin renkli anları arasındaydı.

İlk filmiyle Oscar aldı
En İyi Film’in yanı sıra En İyi Uyarlama Senaryo dalında John Ridley’e Oscar kazandıran yapım, sinema dünyasının geçen yıl adını duymadığı bir isme, Lupita Nyong’o’a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü getirdi. Filmde efendileri tarafından işkence gören köle Patsey’i canlandıran 31 yaşındaki oyuncu, böylelikle ilk sinema filmiyle Oscar’a uzanmış oldu. ‘Ödül sezonunun Cindrellası’ lakaplı Nyong, konuşmasında, “Başka birinin hayatındaki büyük acılar sonucunda şu anda büyük bir sevinç yaşadığımın farkındayım” dedi ve içten teşekkürleriyle salondakileri duygulandırdı.

Törende ‘Meksika dalgası’
Eleştirmenlerin gözdesi ’12 Yıllık Esaret’in bu yılki en büyük rakibi olan dev bütçeli, gişe şampiyonu uzayda hayatta kalma hikayesi ‘Yerçekimi’ (Gravity), altı tane teknik dalda ödül almasının yanı sıra Meksikalı yönetmen Alfonso Cuaron’a En İyi Yönetmen Ödülü getirdi. En İyi Yönetmen Ödülü’nün Amerikalı olmayan bir yönetmene gitmesi adeti bu yıl da sürerken, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü alan Lupita Nynog’o’nun Kenya kökenli Meksikalı olması ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödülünü ‘Gravity’ ile alan Emmanuel Lubezki’nin de yine Meksikalı olması bu yıl Oscar’larda bir ‘Meksika dalgası’ olduğu yorumlarına neden oldu. En İyi Kadın Oyuncu dalında ödüle uzanan isim, yine tahmin edildiği gibi ‘Mavi Yasemin’le (Blue Jasmine) Cate Blanchett oldu. Blanchett, Woody Allen’ın oyunculara Oscar kazandıran yönetmen ününü perçinleyen ödülünü alırken hakkında kısa süre önce çocuk tacizi suçlamaları yapılan Allen’a teşekkür etti. Bu teşekkür salonda cılız bir alkış aldı. 2. Oscar’ını kazanan Blanchett, “sinema sektörünün kadınların merkezde olduğu öykülere niş deneyim muamelesi yapan, bu filmlerin para kazanmadığını iddia eden saçma saplantısı”nı eleştirdi ve bu konuşmasıyla büyük alkış aldı.

‘Hayallerinin peşinden git!’
Erkek oyuncu ödüllerinin gittiği film, 1985’te Dallas’ta geçen Jean-Marc Vallae imzalı AIDS dramı ‘Dallas Buyers Club’ oldu. Filmdeki transseksüel rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü alan Jared Leto, gecenin dikkat çeken konuşmalarından birini gerçekleştirdi. Kendisini çok genç yaşta doğuran ve tek başına yetiştiren annesinin iki çocuğunu yaratıcı işler için cesaretlendirdiğini söyleyen Leto, ödülünü 36 milyon AIDS kurbanına adadı. Ayrıca Ukrayna ve Venezüella’daki ayaklanmalardan da bahsedip, insanların hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini söyledi.
‘Dallas Buyers Club’la En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar alan Matthew McConaughey, romantik prensten saygın aktöre olan dönüşümünün sonuçlandığını kanıtlarken, Akademi de rolü için kilo veren aktörlere duyduğu düşkünlüğün altını bir kez daha çizmiş oldu. McConaughey, tanrı inancından, ailesinden, ölmüş babasının cennetteki halinden ve 10 yıl sonraki kendinden bahsettiği tuhaf konuşmasıyla kafaları karıştırdı.
Yabancı Dilde Film dalında Oscar alan film, İtalya yapımı ‘Muhteşem Güzellik’ oldu. Silvio Berlusconi dönemi Roma’sının çarpıcı tasvirini büyük sinema geleneği ile anlatan yönetmen Paolo Sorrentino, teşekkür konuşmasında kahramanlarına teşekkür etti: Federico Fellini, Martin Scorsese ve Diego Maradona’ya...

Ödülsüz ‘Düzenbaz’
Gecenin kaybedenleri 10 dalda aday olan, David O. Russell’ın eğlenceli soygun filmi ‘Düzenbaz’ (American Hustle) ve Tom Hanks’in başrolünde olduğu ‘Kaptan Phillips’ (Captain Philips) olarak sıralandı. Ancak kaybedenlerin en özeli, beş kez Oscar’a aday olup, bu yıl da McConaughey’nin ismi okunurken gülümsemekle yetinmek zorunda kalan ve sonra McConaughey’i içten bir şekilde tebrik edip öpen Leonardo DiCaprio’ydu. Aktörün borsa simsarı Jordan Belfort’ı canlandırdığı Martin Scorsese imzalı ‘Para Avcısı / Wolf of Wall Street’, beş dalda aday olduğu gecede ödül alamadı.
Sonuç olarak Akademi, ‘12 Yıllık Esaret’ ve ‘Dallas Buyers Club’ın ana dallarda aldığı ödüllerle politik ve sosyal açıdan önemli konuları, ‘Yerçekimi’ gibi teknik şova ve gişe başarısına sahip bir filme tercih ettiğini kanıtladı.

Haberin Devamı

Oscar bu  kez şaşırtmadı

En şık Lupita

Oscar töreninde ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ ödülünü alan Lupita Nyong’o mavi elbisesiyle gecenin en şık isimleri arasına girdi. Prada marka elbisesiyle göz kamaştıran Nyong’o, “Elbisenin rengi bana Nairobi’nin gökyüzünü hatırlatıyor” dedi.

Oscar bu  kez şaşırtmadı

* Başarılı aktris Angelina Jolie Oscar töreni için Elie Saab imzalı bir kıyafet tercih etti.

Oscar bu  kez şaşırtmadı

* En iyi kadın oyuncu ödülünü alan Cate Blanchett’ın Oscar gecesi için tercihi Armani’den yana oldu.

Rekor kıran selfie

Oscar gecesine damgasını vuran fotoğraf, törenin sunucusu Ellen DeGeneres’in twitter hesabında paylaştığı bir ‘selfie’ oldu. Bradley Cooper, Angelina Jolie, Brad Pitt, Julia Roberts, Kevin Spacey ve Jennifer Lawrence gibi ünlü oyuncuların göründüğü fotoğraf twitter’da 2.5 milyondan fazla kez paylaşılarak rekor kırdı. Bir önceki retweet rekoru 778 bin ile ABD Başkanı Barack Obama’ya aitti. DeGeneres’in fotoğrafı sadece 1 saat içinde yaklaşık 1.7 milyon kez paylaşıldı.

Haberin Devamı

Akademinin seçtikleri:

* En İyi Film: ’12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave’
* En İyi Yönetmen: Alfonso Cuaron (‘Yerçekimi / Gravity’)
* En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett (‘Mavi Yasemin / Blue Jasmine’)
* En İyi Erkek Oyuncu: Matthew McConaughey (‘Dallas Buyers Club’)
* En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong’o (’12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave’)
* En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto (‘Dallas Buyers Club’)
* En İyi Uyarlama Senaryo (’12 Yıllık Esaret / 12 Years a Slave’)
* En İyi Orijinal Senaryo: ‘Aşk / Her’
* En İyi Yabancı Dilde Film: ‘Muhteşem Güzellik / La grande bellezza’
* En İyi Animasyon: ’Frozen’
* En İyi Belgesel: ‘20 Feet from Stardom’
* En İyi Orijinal Şarkı: ‘Let It Go’ (‘Frozen’)
* En İyi Kostüm: ‘Muhteşem Gatsby / The Great Gatsby’
* En İyi Görüntü Yönetimi (‘Yerçekimi / Gravity’)
* En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: ‘Dallas Buyers Club’
* En İyi Özel Efekt: ‘Yerçekimi / Gravity’

SAYILARLA OSCAR

’12 Yıllık Esaret’ - 3
‘Yerçekimi’- 7
‘Dallas Buyers Club’- 3
Dallas Buyers Club - 3
The Great Gatsby - 2
Blue Jasmine - 1
Frozen - 2
Her - 1

Haberin Devamı

BOMBALADI!

İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch, müzik grubu U2’nun üyeleri fotoğraf çektirirken arkalarında verdiği ilginç pozlarla (photo-bombing) dikkat çekti. Cumberbatch, Sherlock dizisindeki rolüyle tanınıyor.

Tören sonrası partilerden ‘canlı’ notlar

İLKER TOPDEMİR

* W Hollywood Otel’deki after parti ve kırmızı halı girişi erken başladı.
* Listedeki VIP’lerin çoğu gelmedi ama daha az meşhur diyebileceğim yada X. Factor ve Voice tarzı yarışmalardan meşhur olanlar vardı. En meşhur diyebileceğim Adrian Paul (Highlander) vardı.
* Fazla durmadım ve kendimi Vanity Fair partisine attım.
* Sunset Blvd ‘taki yeni mekanın önünde yüzlerce fotoğrafçı vardı. Oscar’ a katılmayan çoğu kişi burada yemekte olduğu için içkiye erken başlanmış.
* Moet Chandon şampanya su gibi akıyordu diyebilirim ve sanatçıların bir kere daha kendilerine iyi baktıklarını anladım.

Salonda pizza dağıtıldı

Oscar törenini sunan Ellen DeGeneres gecenin ilerleyen saatlerinde bir ara “karnı aç olan var mı” diye sordu. DeGeneres’in sözlerini şaka zanneden izleyiciler, birden salona bir pizza dağıtıcısının girmesiyle şaşkına döndü. Gelen birkaç kutu pizzayı katılımcılara dilim dilim dağıtan ünlü komedyen, bir süre sonra pizza dağıttığı ünlü katılımcılardan pizzaların parasını şapkasına toplayarak şakalarına devam etti.