Gündem ÖSYM, AYM’ye rağmen soruları açıklamayacak

ÖSYM, AYM’ye rağmen soruları açıklamayacak

03.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM, Anayasa Mahkemesi’nin sınav soru ve cevaplarını yayımlamaması uygulamasını iptal eden kararına ilişkin, “Sorular ve cevapların yayımlanmaması uygulamasına devam edilecek” açıklamasını yaptı

ÖSYM, AYM’ye rağmen  soruları açıklamayacak

ÖSYM, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) sınav sorularını yayımlamama uygulamasına verdiği “iptal ve yürütmeyi durdurma” kararı ile ilgili ilk kez açıklama yaptı.
ÖSYM, açıklamasında, “6114 sayılı Kanun’un 9. maddesi 2. fıkrasının tanımış olduğu ‘sorular ve cevapların, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabileceği’ yetkisi kapsamında olmak üzere; sınavlarda sorulan soruların ve cevapların internet sitemizden yayımlanmaması uygulamasına devam edilecek” denildi.
Açıklamada, AYM kararı doğrultusunda; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, sınava girmiş olan adayların başvuru yapmaları halinde ise kendilerine ait soru kitapçığı, cevap kağıdı ve cevap anahtarı ile birlikte incelemesine sunulacağı bildirildi.

‘Yüzde 10’u yayınlanacak’
Açıklamada, “Sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınav sonuçları açıklandığında sınav sorularının yüzde 10’u sayısınca soruların resmi internet sitesinde yayınlanmasına devam edilecek olup 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelli veya bedelsiz olarak süreli veya süresiz hiçbir basın yayın kuruluş veya organına telif hakkı devri yapılmamasına ve başka bir yolla da yayımlanmasına izin verilmeyecek” ifadesi kullanıldı.

‘Cinayet’ açıklaması
ÖSYM, açıklamasında dün Akit gazetesinde çıkan, “Kusursuz cinayet” başlıklı habere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Haberde, “6 Temmuz 2013’te Ankara Büyülü Fener Sineması’nın 5. katından atlayarak intihar ettiği öne sürülen ÖSYM çalışanı Ş.D.’nin, paralel cinayete uğradığı iddia edildi. ÖSYM’de eski yıllarda yapılan ‘soru sızdırma’ların faili durumundaki ‘paralel ekip’in baskı kurduğu Ş.D.’nin, 2013 KPSS soruları ile ilgili olarak ifadeye çağırılmasının ardından şüpheli bir şekilde öldüğü öne sürüldü” ifadeleri kullanılmıştı. ÖSYM, konuyla ilgili açıklamasında, şunları kaydetti: “Üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmiş ve bir çalışanımızın ölümü ile ilgili haberde, 2013’te KPSS sorularının dışarıya sızdırıldığı yönünde iddialar bulunmaktadır. Haberler kesinlikle doğru değildir.
Kapalı dönem için matbaa içerisinde konuşlandırılmış olan bilişim sistemlerinden bilgi kopyalanması kesinlikle donanım olarak, mümkün olmadığı gibi sınava ait bilgilere her alan uzmanı sadece kendi erişim hakkıyla erişebilmektedir. Tek bir kişinin sorulara erişmesi mümkün değildir.”