Gündem Otel odasında silah testi bile yapmışlar

Otel odasında silah testi bile yapmışlar

04.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrailli turistlere ve diplomatlara suikast düzenlemek için İstanbul’a gelen İranlı suikast timinin, kaldıkları otel odasında susturuculu tabancayla yatağa ateş edip test ettikleri belirlendi.

Otel odasında silah testi bile yapmışlar

Ferit Zengin / İSTANBUL - İstanbul’da İsrailli turist ve diplomatlara yönelik suikast ve terör saldırısı yapmak üzereyken MİT ve polis operasyonuyla çökertilen İranlı suikast timinin, saldırılarda kullanacakları susturucu takılı silahlarla otel odasında atış testi bile yaptıkları ortaya çıktı. Beyoğlu’nda bulunan bir otelde eşiyle kalan İsrailli diplomatı öldürmek için plan yapan suikast timinin susturuculu takılı silahlarla yatağa ateş ederek ses düzeyi ölçümü yaptığı da tespit edildi.

Haberin Devamı

4 adrese operasyon

Geçtiğimiz Haziran ayı ortasında, İsrail makamlarının Türkiye’de bulunan vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri yönünde yaptığı uyarıların ardından harekete geçen MİT, takibe aldığı beş kişilik İranlı bir suikast timine polis ekipleriyle birlikte 16 Haziran akşamı operasyon düzenlemişti. Bir otelin de aralarında olduğu üç ayrı ilçede dört ayrı adrese düzenlenen seri operasyonda, İran istihbaratı SAVAMA bağlantılı beş İranlı, kendilerine mihmandarlık yapan üç yerli işbirlikçiyle birlikte yakalanıp gözaltına alınmıştı.

İran uyruklu Majid Nazire, Alireza Shaboeıdodkanı, Seyedmahmoud Hosseını, Hassan Hashemkhanı, Maryam Mohammadı, 29 Haziran’da adliyeye sevk edilmiş, şüphelilerden Maryam Mohammadı yurt dışına çıkışı yasağı konularak serbest bırakılırken, diğer dört şüphelinin tutuklanmasına karar verilmişti.

Haberin Devamı

Soruşturmanın devamında, ikinci bir operasyon gerçekleştirilmiş, Keyvan Majdzadeh, Jamal Ghadakchı ve Iman Shoajaeıfard yakalanmıştı. Operasyonda üç adet 7,65 mm çapında tabanca, iki tabancaya takılı siyah renkli lazer, üç adet susturucu, çok sayıda 7.65 çapında fişek ele geçirilmişti. İran uyruklu üç şüpheli tutuklanmıştı.

Yatağa ateş etmişler

Yapılması amaçlanan saldırılar öncesinde, tekli ve çiftli gruplar halinde Taksim The Marmara ve The Soul otel etrafında motorla, taksiyle ve yaya halde keşif çalışmaları yaptıkları belirlenen ajanların, görüntüleri önceki gün kamuoyuna yansımıştı. Keşif görüntülerindeki şüphelilerin, otel odasında öldürmeyi planladıkları İsrailli diplomat Yossi Levi Sfari’nin alt kat odasında susturucu takılı silahla atış testi yaptığı tespit edildi. Operasyon sırasında arama yapan ekiplerce fark edilip daha sonra sorgu sırasında sorulan silahla ateş edilmiş yatak görüntüsünü şüpheliler, susturucu takılı silahın kapalı mekanda atış sırasındaki ses düzeyini ölçmek amacıyla yapılmış bir test olarak açıkladı.

İstanbul’da deşifre edilip eylemlerini gerçekleştiremeden yakalanan iki hücrenin koordinasyonunu yapan isim olarak belirlenen ve tutuklanıp cezaevine konan Keyvan Majdzadeh’in sorgusunda, kendisine hücre kurma emri verildiğini doğruladığı ve başarısız operasyonların ardından Tahran’a çağrıldıklarını ancak dönüş için fırsat bulamadan yakalandıklarını itiraf ettiği öğrenildi.