Gündem Otizm şurubu için inceleme başlatıldı

Otizm şurubu için inceleme başlatıldı

03.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milliyet’in 2 Ağustos tarihli sayısında “Otizm aldatmacısı” başlığıyla duyurduğu, internette satılan ve otizmi iyileştirdiği iddia edilen “Autism” adlı şurupla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti.

Otizm şurubu için inceleme başlatıldı

ÇİĞDEM YILMAZ - Otizm şurubuyla ilgili açıklama yapan Bakanlık, “Ürünlerin bizden onayı bulunmuyor, satış siteleri hakkında gerekli incelemeyi başlattık” açıklaması yaptı. 

Haberin Devamı

İSTİSMAR EDİYORLAR

İnternetteki ilaç ve takviye ürün satışı insan sağlığını tehdit edip, ciddi sağlık sorunlarına yol açsa da ne yazık bu satışın önüne geçilmiyor. Birçok internet sitesinde farklı sağlık sorunlarına iyi geldiği iddia edilen ürünler satılıyor. Dün Milliyet’in uzman görüşleriyle gündeme getirdiği o ürünlerden biri de biri de “Autism” adlı şurup. Ürünün satıldığı sitelerde, ürünün yüzde yüz doğal olduğu, içinde herhangi bir etken maddesi bulunmadığı, beyin erimesi, alzheimer, otizm ve beyin fonksiyonlarının tedavisine iyi geldiği yazıyordu.

Ürünü piyasaya süren üretici Osman Toker, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Autism’in Orman ve Tarım Bakanlığı tarafından onaylı olduğunu iddia etmişti. Haberimiz üzerine açıklama yaparak inceleme başlatıldığını duyuran Tarım ve Orman Bakanlığı bu iddianın doğru olmadığını bildirdi.

‘CİDDİ ZARAR VERİR’

Haberin Devamı

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Ümit Işık “Otizme bitkisel destek yağı olarak adlandırılan bu ürünün bilimsel hiçbir temeli bulunmamakta, iyi gelmesinden ziyade zararı olabileceği akıldan çıkarılmamalı. Yeterli ve doğru bilimsel veriler bulunmadan bu ürünlerin kullanımı hem etkisiz hem de zararlı olabilecektir. İnternette yeterince denetlenmemiş ürünlerde, ne kadar atık ve kirletici madde olduğu bilinemeyebilir. Ayrıca, bu tür takviyelerin reçeteli ilaçlarla kullanımı ciddi olumsuz etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Otizmin en önemli basamağı erken tanı ve erken yaşlarda eğitim programlarıdır. Otizm uzun soluklu bir yolculuktur. Bu uzun yolculukta aileleri yanlış bilgilendiren, bilimsel olmayan metotlarla mucizevi yöntemler teklif maddi manevi zarar verebilecek, tedaviyi geciktirebilecek kişiler olabilir” diye konuştu.

‘DENETİM YOK’

Türk Eczacıları Birliği’nin eski Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak: “Bu konularda çok fazla şaklaban türedi. İsteyen istediğini söyleyebiliyor ve denetimleri yok. Bu tür ürünlere itibar edilmemesi gerekiyor. İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulmalı. İnternetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok soruna davetiye çıkarmaktadır. İnternetten satılan ilaçların denetime tabi olmadığı unutulmamalı, “doğal” denilen ürünlerin etken maddelerinin kimyasal olabileceği ya da içinde etken madde bulunmayan ürünlerin satılabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bitkisel ve doğal olan her şey sağlıklı anlamına gelmez. İlaçların, bitkisel ilaçların, gıda takviyelerinin internetten satışı acilen yasaklanmalı. Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri, sadece eczacı danışmanlığında halka ulaştırılmalı. Söz konusu ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalıdır. Bitkisel ürünlerin bu şekilde satışı doğru değildir. Bu durum, olumsuz sağlık sonuçlarına neden olabilir.”