Gündem Otizmli bireyle empati kur

Otizmli bireyle empati kur

17.09.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Tohum Otizm Vakfı her geçen gün artan otizm konusunda duyarlılık yaratmak için ‘Odaklanamayan Kampanya’ başlıklı yen bir projeyi hayata geçirdi

Otizmli bireyle empati kur

Türkiye’de 1.4 milyon otizmli birey ve bu sorundan etkilenen 5.5 milyon aile bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre 0-18 yaş arası 352 bin otizmli çocuk, toplamda ise yaklaşık 1 milyon özel eğitim ihtiyacı olan çocuk bulunuyor. Uzmanlara göre özel eğitim gereksinimi olan çocukların, okul öncesi dönemde en az 30 saat özel eğitime tabi tutulması gerekiyor. Buna rağmen Türkiye’deki 352 bin otizmli çocuğun sadece yüzde 5’i okul öncesi dönemde yeterli eğitim alabiliyor.

Haberin Devamı

Görülme sıklığı her geçen gün artan otizm sorununa karşı sosyal duyarlılık oluşması için aralıksız çalışmalar yürüten Tohum Otizm Vakfı “Odaklanamayan Kampanya” başlıklı sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Otizmin belirtilerini daha geniş kitlelere anlatabilmek amacıyla başlatılan projede, çocuklarda görülen dikkat eksikliği, dikkati yoğunlaştıramama, sohbeti sürdürememe, bazı sözleri tekrarlama ve ilişkisiz ortamlarda söyleme, konuşulan konuları dışlayıp kendi ilgi alanı olan konuya odaklanma sorunları; ilginç bir şekilde aktarıldı. Proje kapsamında bazı radyo programlarında sunucular, anonslarına odaklanamayarak ve kelime tekrarları ile otizme farkındalık yaratılmasına katkı verdiler.

Haberin Devamı

Bu belirtilere dikkat!

Kampanya sosyal medya platformlarında da yer almaya başlarken, Tohum Otizm Vakfı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Dünya genelinde her 20 dakikada, 1 çocuk otizm tanısı alırken, her 68 çocuktan biri ise otizmli olarak dünyaya geliyor. Otizmin belirtileri en erken yaşamın ilk 6’ncı ayında fark edilebiliyor. Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar... Aileler çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir psikiyatriste başvurmalı.”

Otizmli bireyle empati kur