Gündem‘Otopsi değil tahnit’

‘Otopsi değil tahnit’

12.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir internet sitesinde yer alan, Atatürk’e otopsi yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Prof. Sevil Atasoy ve Prof. Osman Celbiş, “Bunu destekleyen pek çok kaynak var. Atatürk’e tahnit işlemi uygulandı” dediler

‘Otopsi değil tahnit’

Atatürk’e ölümünden sonra otopsi yapıldığı, bunun da fotoğrafla kanıtlandığı öne sürüldü. Ancak adli bilimler uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ve Prof. Dr. Osman Celbiş, Atatürk’ün cenazesine yapılan işlemin otopsi değil tahnit (Bozulmaması için ölüyü ilaçlama-Arapça) olduğunu söylediler.
Ankaralı koleksiyoner, işadamı Muhammed Yüksel’in iddiasına göre, Atatürk’e otopsi yapıldı ancak sonuçları kamuoyuyla paylaşılmadı. Otopsinin gizli tutulduğunu ileri süren Yüksel, elindeki bazı fotoğrafları kanıt olarak gösterdi. Muhammed Yüksel’in basınla paylaştığı fotoğraflar, medyada “Atatürk’ün otopsi fotoğrafları” diye yayımlandı. Yüksel, elinde basına vermediği ve Atatürk’ün karnının kesildiği fotoğrafların da bulunduğunu söyledi.
Bu iddiaların ardından khaber.com.tr, tartışmaları Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy ile Prof. Dr. Osman Celbiş’e sordu.

‘Otopsi değil tahnit’

Haberin Devamı

‘Bir tıbbi delil yok’
Cenazelere, defin süresi uzayacaksa cesedin bozulmaması için tahnit işlemi uygulandığını belirten Prof. Dr. Osman Celbiş, bu işlemin genellikle kimyasal maddeler kullanılarak yapıldığını kaydetti. Türklerde devlet büyüklerine bir çeşit tahnit olan mumyalama işlemi yapıldığını dile getiren Celbiş şöyle devam etti: “Kişisel görüşüm, Atatürk’e otopsi değil tahnit işlemi uygulandığıdır. Medyaya yansıyan fotoğrafların bu işlem sırasında çekilmiş olabileceğini düşünüyorum. Atatürk’ün öldürülmüş olabileceğine dair herhangi bir tıbbi delil bulunmamaktadır.”
khaber.com.tr’ye göre, Atatürk’ün ölümünden sonra Başbakan Celal Bayar, tahnit işlemleri için emir verdi. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Ord. Prof. Dr. Şerafettin Yaltkaya’nın nezaretinde cenazenin yıkanmasının ardından cenazenin bekletilmesi ihtimali göz önüne alınarak, Gülhane Hekimi Prof. Dr. Lütfi Aksu başkanlığında bir heyet ciddi bir tahnit işlemi gerçekleştirdi. Atatürk’ün yüzünün ve ellerinin maskını da alan doktorlar, 11 Kasım 1938 akşamı tahnit işlemini tamamladı.

‘Otopsi yapılsaydı duyardık’
Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy Atatürk’e otopsi yapılmadığını destekleyen pek çok kaynak ve bilimsel yayın bulunduğunu söyledi. Prof. Atasoy, fotoğrafların usulüne uygun olarak yapılan tahnit işlemi sırasında çekilmiş olabileceğini belirtti. Prof. Sevil Atasoy şunları söyledi: “Otopsi yapılmış olsaydı heyet içinde bulunan ve adli tıp hocası, o tarihte doçent olan Cahit Özen’in de bu yönde bir beyanı olması gerekirdi. Cahit Hoca’yla babam Prof. Dr. Şemsi Gök birlikte Adli Tıbbın Tarihçesi ve Teşkilatlanması adlı kitabı yazacak ölçüde yakındılar. Ata’ya otopsi yapılmış olsaydı mutlaka duymuş olurduk.”