Gündem Otosansür uygulamış

Otosansür uygulamış

15.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Danimarkalı yönetmen Lars von Trier’in tartışmalı filmi Türkiye’de bazı sahneleri buzlanarak gösterildi. Özen Film ve Umut Sanat Film, ‘İtiraf’ın buzlanarak gösterilmesini yönetmenin bizzat kendisinin istediğini belirtti.

Otosansür uygulamış

Danimarkalı ünlü yönetmen Lars von Trier’in yazdığı ve yönettiği ‘İtiraf’ (Nymphomaniac) filminin basın gösterimi dün ve önceki sabah İstanbul’da Ortaköy Feriye Sineması’nda gerçekleşti. Filmde yer alan sevişme sahneleri sebebiyle filmin bazı kısımları buzlanarak gösterildi. Film üzerinde yapılan bu uygulamanın arkasında ise bizzat yönetmen Lars von Trier’in ve filmin Danimarka’daki yapım şirketi Zentropa’nın olduğu ifade edildi.
‘Bize bu şekilde geldi’
Filmi Türkiye’ye ortak olarak ithal eden şirketler Özen Film ve Umut Sanat Film, filmin bu şekilde gösterilmesini Lars von Trier’in istediğini belirtti. Umut Sanat Film’den Metin Ergül, “Film bize bu şekilde geldi ve böyle gösterilmesi istendi. Lars von Trier, filmin sansüre uğrayıp kesilebileceğinden endişe ettiği için yapım şirketiyle karar alarak böyle bir yola başvurmuş. Bu filmin sansürlenebileceğini düşündüğü ülkelerde kesilmesi yerine buzlanarak vizyon kopyasının gösterilmesini istemiş,” şeklinde konuştu.
‘Uygulamayı bilmiyoruz’
Özen Film’den Orkide Gündoğan da, “Yapım şirketinden bize gelen açıklamaya göre Trier ve yapım şirketi filmin içerdiği bazı sahneler yüzünden vizyona girerken sansürlenip içinden sahne çıkarılabileceğini düşünmüşler. Buna engel olmak için filmin kesilmesindense buzlanmış halinin vizyon kopyası olarak gösterilmesini istemişler. Film önümüzdeki hafta Kültür Bakanlığı tarafından izlenecek. Vizyon için nasıl bir uygulama seçeceklerini henüz bilmiyoruz. Yaş sınırlaması da getirebilirler veya sansür istenebilir. Amacımız tüm dünyanın merak ettiği böyle bir filmin herkese ulaşması. Film için planladığımız vizyon tarihleri ise ilk kısmı için 14 ikinci kısmı içinse 21 Mart” diyor.

Haberin Devamı

!f İstanbul’da sansürsüz olacak

15, 16, 18, 19 ve 22 Şubat’ta 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali kapsamında gösterilecek film, festivalde sansürsüz olarak sunulacak. Festival yönetmeni Serra Civil, “Vizyon konusu başka. Ancak biz bu buzlanma olayını duyunca hemen dağıtım şirketlerinden buzlama olmayan versiyonu istedik. Festival içinde film tamamen sansürsüz gösterilecek. Zaten bu yüzden festivaller çok kıymetli. Çünkü festivallerde filmler tamamen sansürsüz olarak gösterilir” diyor.