Gündem Otostopla 85 bin kilometre gitti

Otostopla 85 bin kilometre gitti

18.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

35 yaşındaki Erdem Gürses, otostopla önce Anadolu’yu gezdi sonra da rotayı yurtdışına çevirdi. 15 yılda 85 bin kilometre yol kat eden modern seyyahın şimdiki hedefi ise Güney Amerika

Otostopla 85 bin  kilometre gitti

Sırtında yanından hiç ayırmadığı çantası, cebinde az bir para ile yollara düşen 35 yaşındaki Erdem Gürses, 15 yıl içinde 85 bin kilometre yol kat etti. Yola çıkarken herhangi bir plan yapmayan ve otostopla bindiği araçların rotasını takip eden Gürses’in lakabı ise ‘Tam Zamanlı Gezgin.’ Yolculuklarda yaşadıklarını internet sitesinde paylaşan Gürses’in gezginlik merakı Kocaeli Üniversitesi’nde öğrenciyken başlamış. Köylerde yaşayan insanların yaşamlarını merak ettiği için otostopla gezmeye başlayan Gürses, 40 bin kilometre yol kat ederek Anadolu’yu karış karış dolaştı. Gürses, bu turunun ardından bir ilaç firmasında işe girdi ve gezginliğe ara verdi.

İşte mutlu olamadı
Yaklaşık 10 yıl kadar çalışan Gürses yaptığı işten mutlu olmayınca yeniden yollara düştü. Ancak bu kez rotayı yurt dışına çevirdi. Otostopla gittiği Gürcistan sınırından başlayan yolculuğunda Gürses, Azerbaycan, İran ve Ermenistan’ı dolaştı. Daha sonra Bosna, Sırbistan, Makedonya’yı kapsayan Balkan ülkeleri seyahatini tamamladı.
Şimdi de önümüzdeki aylarda çıkacağı Güney Amerika seyahate hazırlanan Gürses, gezme tutkusuna Jules Verne’in ‘80 Günde Devr-i Alem’ adlı kitabı ve Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’ni okuduktan sonra kapıldığını söylüyor. Seyyahlığı nedeniyle üniversiteyi gecikmeli olarak bitirdiğini belirten Gürses, “Ama Anadolu’yu ezberleyecek kadar gezmiştim. 10 yıl bir ilaç firmasında çalıştım ama yaptığım işten mutlu olmadım ve tekrar yollara düştüm. Böylece tek işim parasız ve otostopla gezmek oldu. Asya ve Avrupa kıtalarına seyahate başlarken 97 kiloydum. Yürümekten 32 kilo verdim. İnsan hayata bir kere geliyor. Ben sırt çantamı alıp adımlamalıyım. Hiçbir yol rotası yok kafamda. Hiçbir şeyi tasarlamıyorum. Güney Amerika’nın haklı beni kucaklayacaktır. Maya ve İnka kültürlerinin izlerini arayacağım” dedi.

Yazarlar