Gündem Ötzi ülsermiş

Ötzi ülsermiş

09.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Buzulda bulunan 5.300 yıllık mumya Ötzi’nin, gastrit ve ülser gibi mide sorunlarına neden olan bir bakteri taşıdığı, bunun da Afrika’dan Avrupa’ya göçün sanılandan önce gerçekleştiğini gösterdiği belirtildi

Ötzi ülsermiş

Avusturya-İtalya sınırındaki Ötztal Alplerinde 25 yıl önce keşfedilen 5.300 yıllık mumya Ötzi’nin, gastrit (mide iltihabı) ve ülser gibi mide sorunlarına neden olan bir bakteri taşıdığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar sonucu Ötzi’de bulunan bakteri türü, Afrika’dan Avrupa’ya göçün sanılandan daha önce gerçekleştiğini ortaya koydu. 1991 yılında Alplerde bulunan Ötzi’nin midesinde “Helicobacter pylori” isimli bakteri bulundu. Ülser gibi mide hastalıklarına yol açan bu bakteri Dünya üzerinde yaşayan iki kişiden birinde görülüyor. Asırlardır var olan “Helicobacter pylori” adlı bakteri, görüldüğü coğrafyaya göre farklı özellikler taşıyor.

Haberin Devamı


5 bin yıl erken gelmişler

ABD merkezli “US journal Science” dergisinde yayımlanan makaleye göre, Ötzi’de bulunan bakteri saf Asya ırkı özellikleri gösteriyor. Daha önce yapılan araştırmalar, bakterinin yaklaşık 9 bin yıl önce Neolitik göç sırasında Avrupa’ya geldiği üzerineydi, ancak son yapılan genetik araştırma, Afrika göçlerinin yaklaşık 5 bin yıl önce gerçekleştiğini ortaya koydu. Genetik araştırma ekibinde yer alan Thomas Rattei, “Ötzi’de, günümüzde Avrupalılarda bulunanla aynı tür Heliobacter bulacağımızı sanmıştık. Fakat genellikle Orta ve Güney Asya’da görülen bakteri türü olduğu ortaya çıktı” dedi. Araştırmacılardan Yoshan Moodley ise “Afrika türü bakteriyi Avrupa’ya getiren göçlerin, Ötzi yaşarken henüz gerçekleşmemiş olduğunu, ya da ciddi oranda gerçekleşmediğini söyleyebiliriz.” dedi. Uzmanlar, araştırmaların genişletilmesiyle daha kesin sonuçlar elde edebileceklerini açıkladı.