30.07.2008 - 00:17 | Son Güncellenme:
ÖSS TERCİH REHBERİ 2008 - 17 /Sibel Kahraman
Özel yetenekli öğrencilerin merkezi yerleştirmeler dışında ikinci şansları bulunuyor. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabiliyor.
Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan yükseköğretim programının bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılıyor.
Sınav ve değerlendirme işlemleri de ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülüyor.
Özel yetenek sınavı gerektiren programlar kılavuzda tablo 5’te yer alıyor. Bu programlara, kurum tarafından yapılan sınav puanları ile ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının birinden oluşacak ağırlıklı puanlar göz önünde tutularak yerleştirme yapılacak.
Yurtdışı ve KKTC’deki üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci kabul eden programlarda öğrenime başlayan öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapmaları mümkün değil.
Sorun, yanıtlayalım
SAY-2 sıram 42432 puanım 315. İstatistik veya kimya tercih etmeyi düşünüyorum. İstanbul ve Ankara’a yazmayı planlıyorum. İstatistik bölümü iyi midir? Ailem fen bilgisi öğretmenliği yazmamı istiyor. Öğretmenlik de güzel ama çok kararsızım çünkü devlete giremeyen pek çok öğretmen var. Özelde de çok ağır şartlar bulunuyor.
Tercihlerinin matematik, matematik-bilgisayar ve istatistik olması güzel çünkü bu alan daha kapsamlı. Öğretmenliğe gelecek olursak devlet ataması yerine özel sektör düşünerek yazmalısın çünkü atama artık çok az olacaktır. Sadece İstanbul ve Ankara düşünmesen iyi olur.
Sınava yabanci dilden (İngilizce) girdim. Y-ÖSS-dil puanım 329,376 başarı sırası 8.375. Özellikle Ankara Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı’nı Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyatı’nı istiyorum, olabilir mi?
Seçemek istediğin bölümler geçen yıl 6.000 civarında öğrencileri almışlar. Yabancı dilde bu kadar esneme olacağını düşünmüyorum başka bölümler de tercih etmelisin.
Ortaöğretim başarı puanım: 78.716. Eşit ağırlıklı (aobp) 81.286. ÖSS’de aldığım ek puanlı puanım: 273.473. Ek puanlı başarı sıram: 66344. İki yıllık önlisans programlarını istiyorum. İstanbul başta olmak üzere dış ticaret ve Avrupa Birliği, işletme, muhasebe bölümlerine girebilir miyim?
İki yıllık önlisans tercihlerinde bu yıl avantajlısınız. Çünkü daha az meslek lisesi öğrencisi var ve kontenjanlar da önemli ölçüde arttı. Ayrıca söylediğin programlarda 3.000 kontenjan artışı var. Tercihlerini buna göre yaparsan yerleşme şansın yüksek olacaktır.
Ben sayısal öğrencisiyim, sayısal 2 puanım: 310,356 başarı sıram:50406. Tercihlerimde ilk sıraya Eskişehir Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (İngilizce) Malzeme bilimi ve Malzeme Mühendisliği, Eskişehir Osmangazi üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği , üçüncü ısraya Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliğini, dördüncü sıraya İstanbul Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, beşinci sıraya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yazmak istiyorum. Özellikle Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne yerleşme olaslığım nedir? Tercihlerimin sıralamasını isteklerim yönünde değiştirmem gerekir mi? Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne büyük ihtimalle yerleşirsin. Sıralamanda çevre mühendisliğine daha fazla yer verebilirsin. İsteklerini mutlaka dikkate alman gerekiyor.
İki yıllık polis meslek yüksek okulunu kazandıktan sonra bir sonraki sene ÖSS’ye girip polislikten ayrılıp 4 yıllık Polis Akademisine başvurabilir miyim?
Başvurabilirsin. Çünkü birisi fakülte, birisi yüksekokul, geçiş yapabilirsiniz.
OKUR TERCİHLERİ
YARIN
- Birinci bölüm tercihlerinde alanlara göre ne yapılmalı?
- Okur tercihleri
- Kontenjanlar ve başarı sıraları