GündemÖzkök'ün kalkanı 'Osmanlı tokadı'

Özkök'ün kalkanı 'Osmanlı tokadı'

04.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı'nın korumalığını üstlenen 35 asker, Nihat Yiğit'in geliştirdiği Türk malı savunma sporu Goshin Kaikan'ın eğitimini alıyor. Bu sporun içinde Osmanlı tokadı da var

Özkökün kalkanı Osmanlı tokadı

Uzakdoğu kökenli savunma sporlarıyla ilgilenen Nihat Yiğit, Türklere özgü bir savunma sporu da geliştirdi. Ancak 'Osmanlı tokadı', 'kanca vuruşu', 'gökkuşağı vuruşu' gibi yerli malı hareketlerden oluşan savunma sporunun adını Japonca'dan yola çıkarak Goshin Kaikan (kendini korumak) koydu. Goshin Kaikan dersleri alanlar arasında Genelkurmay Başkanlığı Koruma Grup Komutanlığı'na bağlı 35 asker de yer alıyor. FEDERASYON KRİZİ Goshin Kaikan'ın kurucusu Yiğit, 1973'ten bu yana savunma sporlarıyla ilgileniyor. Beş yıl Japonya'da kalan Yiğit, 1990'lı yıllarda, sadece Türklere özgü, stratejik bir savunma sporu oluşturmak için çalışmalara başladığını, 1999'da Goshin Kaikan'ı geliştirdiğini söyledi. Yiğit'in tek şikâyeti, Goshin Kaikan federasyonu kurmalarına izin verilmemesi. Yiğit, ABD'de bile federasyon olarak kabul edildiklerini vurgulayarak, aynı ilgiyi Türkiye'de görememekten yakınıyor. BİLİMSEL DESTEĞİ VAR Goshin Kaikan'ın Ankara, İstanbul, Antalya, Muğla, Erzincan ve Hatay'da salonlar aracılığıyla hızla yayıldığını anlatan Yiğit, bugün bu savunma sporunu çalışanların sayısının bin civarında olduğunu söyledi. Yiğit, Goshin Kaikan'ı oluşturma aşamasında, spor tarihçisi Prof. Özbay Güven, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Gıyasettin Demirhan, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yavuz Taşkıran'ın da akademik katkılarda bulunduğunu kaydetti. Savunma sporlarının terminolojisi Uzakdoğu dillerinden oluştuğu için, Japonca ismi tercih ettiklerini söyleyen Yiğit, son dönemde Türkçe "savaş sanatının yolu ve kanı" kelimelerinden oluşan Sayokan'ı kullanmaya başladıklarını ifade etti. Goshin Kaikan, internet sitesi ve yayımlanan dergilerle, Cezayir, Nijerya, Almanya gibi ülkelerde de ilgi görüyor. THY PERSONELİ DE GELDİ Yiğit'in ders verdiği öğrenciler arasında polisler ve Genelkurmay'a bağlı "bordo bereliler" olarak anılan birlikten askerler de yer alıyor. Ayrıca Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün korumasını üstlenen 35 asker de Goshin Kaikan öğreniyor. Askerler, 6 aydır, haftada 3 gün eğitim görüyor. Merkezi Ankara'da olan Goshin Kaikan'ın İstanbul'daki temsilcileri de, THY personeline, kapkaççılara karşı savunma yöntemleri eğitimi verdi. 108 saatte siyah kuşak Osmanlı tokadı: Elin tamamıyla vücuttan gelen gücü aktararak rakip etkisiz hale getiriliyor. Önce rakip biri tarafından yakalanıyor, sonra ense bölümüne tokat atılarak yere düşürülüyor. Kanca vuruşu: Böbrek ve çevresine sert bir şekilde elle vurulması. Omca vuruşu: Diz ile vurma hareketi. Gökkuşağı vuruşu: Sopayla saldıran rakibe karşı, elle havada gökkuşağına benzeyen bir figürle vurulması. Goshin Kaikan, 'self defense' ve 'knock down' adlı iki bölümden oluşuyor. Sadece beyaz ve siyah kuşak sahibi olunuyor. 108 saatin sonunda başarılı olanlar siyah kuşak alıyor. Goshin Kaikan'ın hareketleri şöyle:

KEŞFETYENİ
Herkes merak ediyordu sır perdesi aralandı: Harika Avcı'ya ne oldu?
Herkes merak ediyordu sır perdesi aralandı: Harika Avcı'ya ne oldu?

Cadde | 27.05.2025 - 14:39

Bir döneme güzelliği, sesi ve oyunculuğuyla damga vuran, Türkiye’nin kalbinde özel bir yer edinen ünlü sanatçı Harika Avcı, yıllardır süren sessizliğini nihayet bozdu.

Yazarlar