Gündem Paha biçilemiyor! İstanbul'da ele geçirildi...

Paha biçilemiyor! İstanbul'da ele geçirildi...

27.02.2019 - 12:52 | Son Güncellenme:

İstanbul’da, Arap iş insanı kılığına giren polis düzenlediği operasyonla paha biçilemez değerlerde tarihi eserler ele geçirdi. Eserler arasında Mısır Dönemi’ne ait “Kurbağa” figürü ile Roma Dönemi’ne ait ‘Mezar Steli'nin bulunduğu bin 239 adet eser müzeye teslim edildi.

Paha biçilemiyor İstanbulda ele geçirildi...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube ekipleri önceki gün, tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon düzenledi. Arap zenginlerine ve turistlere tarihi eser satan şebeke üyesi 2 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

ARAP KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENDİLER

Polis ekipleri, şüphelileri yakalamak için 3 ay boyunca, bir akademisyenden Arapça kültürüne yönelik kurs aldı. Arap iş insanı rolünde şüphelilerle buluşan ekipler kaçakçıların adreslerinde yaptığı aramada bin 239 parça tarihi eser ele geçirdi. Tarihi eserler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sergilendi.

Tarihi eserler arasındaki kurbağa figürü dikkat çekti. Uzmanların incelemesine göre en az 1500 yıllık olan kurbağa figürünün, Mısır Dönemi’ne ait olduğu ve Mısır’da yeni doğan çocukların tanrıçası olarak inanılan Heqet’in sembolu olarak kabul edildiği belirtildi.

Paha biçilemiyor İstanbulda ele geçirildi...

Ele geçirilen eserler arasında bulunan bir ‘Mezar Steli’ de dikkat çekti. Orijinali korunan taş kabartma stelin 2000 yıllık olduğu belirlenirken üzerinde Grekçe “Yolun açık olsun” yazısının bulunduğu ve kocası ölen bir kadın tarafından yaptırıldığı ifade edildi. Taşın üzerinde bulunan kabartmada ise ölen kocanın eşine uzattığı çelenkle, karısını onurlandırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

Uzman polisler kabartma taş eserin yurt dışında müzayedelerde 500 bin liraya alıcı bulabileceği açıkladı.

Ele geçirilen eserler arasındaki madalyon ve sikkeler de dikkat çekti. Sikkeler arasında 2 bin 400 yıllık Pers ve Bizans Dönemine ait paralar bulunduğu ifade edildi.

Operasyonla birlikte gözaltına alınan şüpheliler adliyeye sevk edilirken tarihe eserler İstanbul Arkeolji Müzesi’ne teslim edildi.

Paha biçilemiyor İstanbulda ele geçirildi...