Gündem Pakette Nevruz taktiği

Pakette Nevruz taktiği

14.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet’in verdiği sürpriz bir önergeyle İç Güvenlik paketinin kalan 63 maddesi İçişleri Komisyonu’na geri çekildi. Genel Kurul’dan muhalefetin itirazlarına rağmen geçen maddelerin Nevruz sonrası yasalaşması bekleniyor...

Pakette Nevruz taktiği

TBMM Genel Kurulu’nda 67 maddesi kabul edilen, 63 maddesi komisyona çekilen İç Güvenlik yasa paketinin akıbeti belli oldu. İçişleri Komisyonu, haftaya toplanarak 63 maddeyi paketten çıkaracak. Genel Kurul’da kabul edilen tartışmalı maddeler komisyona çekilmediği için tekriri müzakere yapılmayacak. Paket 21 Mart Nevruz Bayramı sonrasında TBMM Genel Kurulu’nda yürütme ve yürürlük maddeleri görüşülerek yasalaştırılacak.
Görüşmeleri 10 Şubat’tan beri devam eden İç Güvenlik yasa paketinin önceki gece hükümet tezkeresiyle 67. maddeden itibaren geriye kalan 63 madde İçişleri Komisyonu’na geri çekildi. Komisyon pazartesi günü toplanarak 68 ila 130. maddeler arasındaki bölümü görüşecek.
Tekriri müzakere yok
Geri çekme tezkeresi sadece görüşülmeyen maddeleri içerdiği için İçişleri Komisyonu’nda Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen tartışmalı maddeler üzerinde tekriri müzakere yapılamayacak. Muhalefetin pakete ilişkin direnişini kıramayan Ak Parti, söz konusu 63 maddeyi TBMM Genel Kurulu’ndan Meclis’in kapanacağı 5 Nisan’a kadar yasalaştıramayacağı için paketten çıkaracak.
Genel Kurul ise paket görüşmelerini 21 Mart’taki Nevruz Bayramı sonrasında gerçekleştirecek. Böyle yapılarak çözüm sürecinin etkilenmemesi amaçlanıyor.
Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Uzlaşma için defalarca çağrıda bulunduk. Muhalefet makul çözüm önerileri dahi getirmedi. Keşke muhalefet uzlaşmaya doğru bir adım atabilseydi. Komisyona çekilen maddeler nüfusla ilgili hayatı normalleştiren maddeler. Bunlara bile muhalefet ettiler. Ana muhalefet sadece ‘an’a muhalefet etti. Eski Türkiye’de bu böyle olabilir ama Yeni Türkiye’de bu tavır artık prim yapmaz.”
İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy ise, “komisyona çekilen maddeleri tasarıdan çıkaracağız. Genel Kurul’da yürütme ve yürürlük maddeleri görüşülerek paket Meclis’te yasalaştırılacak” dedi.
‘Şark kurnazlığı yaptılar’
Muhalefet ise iç güvenlik paketinin tamamı yerine kalan maddelerinin geri çekilmesine ateş püskürdü. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, “Ak Parti şark kurnazlığı yapıyor. Yasayı tümüyle çekmek yerine kalan maddeleri çekip, tasarıdan çıkaracaklar. Siyaseten arkadan dolanarak sonuç almaya çalışan Ak Parti, tuzak kurmaya çalışmış ancak çuvallamıştır. Demokrasi tuzaklarla geliştirilemez” diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ak Parti’nin paket üzerinde yeni bir oyun oynadığını savunarak, “PKK ve HDP ile iş tutan Ak Parti, şimdi taktik adımlarla TBMM’yi oyalıyor. Komisyon bu geri çekmeyle iradesini kaybetmiştir. İçişleri Bakanı tarafsızlığını yitirmiştir. Bu girişimle 7 Haziran’daki seçimlerin güvenliliği tehlikeye girmiştir” dedi.
HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ak Parti’yi diğer maddelerin tekriri müzakere yapmaya davet etti. Kaplan, “Bu anlayışla hiçbir şekilde uzlaşma ve görüşme içinde olmayız. Tekriri müzakere şartı ile görüşürüz, başkaca da görüşmeyiz” diye konuştu.