Gündem Pamuk: Detaylarla ilgileniyorum

Pamuk: Detaylarla ilgileniyorum

31.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Orhan Pamuk, önceki gün New Republic’ten Pankaj Mishra ile yeni kitabı ve Türkiye gündemini konuştu.

Pamuk: Detaylarla ilgileniyorum

Pamuk, “Roman, 1950’lerin sonunda başlıyor ve özellikle ‘60’larda Türkiye’nin en fakir bölgelerinden İstanbul’a yapılan göçe odaklanıyor” dedi. Mishra’ya Türkiye’nin gecekondu mahalleleri hakkında da bilgi veren Pamuk, “Gecekondular 1950’lerin ortalarında inşa edildi ve ‘60’larda büyüdü” diye konuştu.
Birlikte çalıştığı asistanlarının yeni kitabı için araştırma yaptıklarını anlatan Pamuk, “1970’lerde sokak satıcıları ya da yoğurtçular nasıl çalışıyorlardı? Bu küçük bir detay. Ama ben bunlarla ilgileniyorum” dedi.
Nobel ödüllü yazar, “Ben bir şeyler biriktirirken kendi kendime, ‘Tanrım! Ben Stendhal, Balzac ne yapıyorsa onu yapıyorum aslında’ diyordum. Balzac’ın, Stendhal’ın, James Joyce’un, William Faulkner’ın ve Marquez’in deneyimlerinden faydalanmaya çalıştım hep. Özellikle, Stendhal’ın ‘Kırmızı ve Siyah’ kitabında yaptığını yapıyorum yeni kitapta. Fakir bir adam bir şehre geliyor ve zorluk çekiyor. Tabii bunu değişik bir şekilde anlatıyorum” diye anlattı. Röportajda Pamuk, Gezi olaylarına da değindi.