Gündem ‘Pandeminin sonu görünüyor’

‘Pandeminin sonu görünüyor’

17.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Toplumdaki aşıya yönelik ilgiye dikkat çeken Prof. Tükek, “Toplum aşılanmaya başlayınca kanımca herkes aşılanmak isteyecek gibi duruyor. Sonuçlar hakikaten güzel ve pandeminin sonu görünüyor çok şükür” dedi

‘Pandeminin sonu görünüyor’

Kovid-19’a karşı aşı çalışmalarında sona gelinirken, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’ten umut veren açıklamalar geldi. Aşı gönüllülerinin sayısının artışına ve toplumdaki aşıya yönelik ilgiye dikkat çeken Prof. Tükek, “Toplum aşılanmaya başlayınca kanımca herkes aşılanmak isteyecek gibi duruyor. Sonuçlar hakikaten güzel ve pandeminin sonu görünüyor çok şükür” değerlendirmesini yaptı. Çin aşısının devam eden Faz 3 çalışmaları için çok sayıda gönüllüden başvuru aldıklarını dile getiren Prof. Dr. Tükek, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “Alman aşısının Faz 3 çalışmaları tamamlandı. Çin aşısının Faz 3 çalışmalarının ilk kısmı tamamlandı ve ikinci kısım çalışmaları devam ediyor. Sağlık çalışanları dışında çok sayıda kişiden aşı çalışmalarına katılmak için talep alıyoruz. Vatandaşlarımızın bu istekliliği bizi umutlandırıyor. Aşı karşıtlarının sesleri çokça çıksa da Kovid-19 aşıları piyasaya çıktıktan sonra herkes sıraya girecektir” dedi.

‘Sonuçlar olumlu’

Biontech ile Pfizer’ın ortak geliştirdiği aşının yanı sıra, Amerika, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa-İngiltere ortaklığı ile Almanya’dan bir başka firmanın daha aşı denek çalışmalarının tamamlandığı İstanbul Tıp Fakültesi’nde halihazırda Çin aşısının Faz 3 son evre çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Tükek, “Şimdiye kadar Faz 3 çalışması tamamlanan aşı çalışmalarının sonuçları oldukça olumlu. Söz konusu aşıların etkinliği yüzde 90, yüzde 95 arasında çıktı. Bu oranlar toplumsal bağışıklanma anlamına gelir” diye konuştu.
Prof. Dr. Tükek, sözlerine şöyle devam etti:

“Aşı karşıtları sosyal medya üzerinden bir takım komplo teorilerini öne sürüyorlar. Kızamık, boğmaca ve çocukluk aşıları dahil bütün aşılardaki süreç Kovid-19 aşı sürecindeki gibi işledi. Faz 3 gönüllü insan denemeleri sayesinde aşının etkin olup, olmadığı anlaşılıyor. Geçtiğimiz haftalara kadar aşıya ilginin az olacağını düşünüyorduk ancak vatandaşlarımız son bir haftadır kapımızı çalarak gönüllü olmak istediklerini iletiyorlar. Kimse aşı karşıtlarını söylemlerine kulak asmasın. İnsanları virüsten korumanın tek yolu aşılanma. Nasıl ki, geçmişte kızamık, suçiçeği, polyo ile aşı sayesinde mücadele edip başarı kazandıysak aynı durum Kovid-19 için de geçerli.”

‘Bilim kazanacak’

“Kovid-19 ile mücadelede aşı karşıtlığı veya bir takım deli saçması söylemler milyonlarca insanın ölmesi demek. Elimizde virüsü yüzde 95’ten fazla yok etme ihtimali olan aşılar olacak ve birileri kalkıp bu gerçekliği safsatalarla tartışmaya açarak, halkın kafasını bulandıracak. Bunun vicdanla, insanlıkla izah edilebilir bir yanı yok. Bugüne kadar çocukluğumuzdan itibaren milyarlarca doz aşı olduk. Hangimize çip takılıp, genetiği bozuldu? Göreceksiniz aşılama başlayınca insanlarımız kuyruğa girecek bilim kazanacak.”

‘Grip aşısı gibi’

Kovid-19 Faz-3 deney aşısının grip veya hepatit aşısından bir farkı olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Tükek şöyle konuştu: “Tüm aşılar aynı yöntemle hazırlanıyor. Toplumsal bağışıklık için sekiz yıldan fazla süre geçmesi gerekiyor. Bu nedenle aşının bulunması çok önemli. Aşı dışında birçok farklı ilaç üzerinde de çalışmalar yapılıyor. Şu an için Kovid-19’a karşı etkin olduğunu düşünüp kullandığımız ilaçlar var ancak bunların hiçbiri aslında Kovid-19’a karşı üretilen ilaçlar değil.”

‘Politik görüşten uzak ele alınmalı’

Politik görüşlerden uzak ele alınması gereken bir durumdan söz ettiklerini dile getiren Prof. Tükek, “Bir takım zengin insanların aşı çalışmalarını fonlaması üzerinden spekülasyon yapılıyor. ABD ve batı ülkelerindeki zengin insanlar bu tür bilimsel çalışmalara fon sağlıyor. Keşke bizim ülkemizde de böyle fonlar oluşsa ve bilimsel çalışmaların sayısı artsa. Aşı isteyenler bir takım zengin çevrelerin adamı oluyorsa, aşı karşıtları da ekonomilerin çökmesini, insanların ölmesini isteyen başka bir grubun mu temsilcileri! Akıl dışı spekülasyonlar kafa bulandırıp, ölümlerin artışına yol açıyor” diye konuştu.

Koca: Faz 3’te önemli yan etki görülmedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün aşı gündemiyle videokonferansla gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Yapılan sözleşmeye bağlı olarak ülkemize ilk partisinin gelmesi beklenen inaktif aşının gelişinden itibaren yürütülecek strateji üzerinde görüşmeler yapılmıştır. Temin edilecek aşı miktarının artırılması ve alternatif aşı teminine ilişkin çalışmalar ve görüşmeler hakkında bilgi paylaşılmıştır.

Bu arada umut vadeden yerli aşı çalışmalarımızın orta ve uzun vadede sorunun çözümünde rol alacağı belirtilmiştir. Halihazırda bir inaktif aşımızın Faz I klinik çalışmasında sona gelinmiş ve Faz II çalışmalarına hazırlanılmaktadır.

Haberin Devamı

Ülkemizde bir inaktif (sinovac) bir de mRNA (pfizer) aşının Faz III çalışmaları sürmektedir. Bir adenövirüs (sputnik V) aşısının da Faz III öncesi kronik toksisite çalışmaları yürütülmektedir. Bu aşının da en kısa sürede Faz III çalışmasının başlaması beklenmektedir. Mevcut verilere dayalı olarak inaktif aşının güvenirliği konusunda elde edilen bilgilerin yanında ülkemizde de yürütülen Faz III çalışmalarında kayda değer bir yan etkinin görülmediği ifade edilmiştir.”