Para karşılığı din değişir mi?ÇAPRAZ ATEŞNESLİHAN CUYARMaddi zorluklar yaşayan depremzedeleri, para karşılığı Hıristiyan yapan organizasyonların bulunduğu haberi tartışmalara yol açtı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, misyonerlerin tüm Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini söyledi. Yılmaz, "Bu bir istismardır. Zayıf insanların güçsüzlüğünden yararlanmak dinlerin temel esprisine aykırıdır" dedi. Konuyla ilgili görüşler şöyle:
Prof. Dr. Hamdi Döndüren (İlahiyatçı)
İçindeki iman önemliGerçek inancını gizleyerek, sırf fakirliği yüzünden böyle bir değişiklik yapan insanın, içinde gizli mümin kalması da mümkündür. Böylece içi müslüman, dışı hıristiyan bir görüntü ortaya çıkar. Kişi zaruret halinde buna mecbur kalmışsa, bunu onun özel durumuyla ilgili olarak düşünmek gerekir. İslamda asıl olan kalbindeki imandır. Dışarıdan bakınca hıristiyan görünür ama içinde islamı yaşar. İçindeki imanı koruyarak, bunu başka bir amaçla yaparsa olabilir. Problemin geri planını da incelemek gerekir.
Prof. Dr. Saim Yeprem (İlahiyatçı)
Nedenler düşünülmeliDin değiştirmenin insan hakları açısından yadırganacak bir tarafı yok. Din seçimi demokratik bir ortamda kişisel hakların başında gelir. Ancak kişiler içinde bulundukları zor durumlarda çeşitli ihtiyaçlardan yararlanmak suretiyle din değiştiriyorsa bunu düşünmek lazım. Fertleri daha önce seçtikleri dini değiştirmeye kadar götüren problemlerin nedenleri ve çözümü üzerinde durmak gerekir. İçinde bulundukları korkunç durumun depremzedeleri din değiştirmeye kadar götürecek boyutlara ulaşması, idari makamların derhal ve ciddi tedbirler almalarını gerektirir. Kişi hür iradesiyle istediği dini seçer ama bu zorunluluk altında olmamalı. İnsanların zayıflıklarından yararlanılmamalı.
Prof. Dr. Beyza Bilgin (İlahiyatçı)
Para konusu olmamalıKişiyi para karşılığı din değiştirmeye iten sebeplere bakıp bunları çözmeye çalışmak lazım. Bu inançla ilgili bir şey. İnançları çok yoğun bir insan, ne olursa olsun para karşılığı dinini değiştirmez. Sorunlarını kendi dininin içinde çözer. Yardım alabilir, ancak ne olursa olsun dinini değiştirmez. Bu sadece müslümanlık için değil, tüm dinler için geçerlidir. Din para konusu yapılmamalıdır. Kendi dininde gerçekten doyuma ulaşmış olan insanlar, sorunların çözülmesi için gayret harcar. Dini sadece bir
araç olarak görenler değiştirmede bir sakınca görmez. Ekmeğini kazanmak dışında hiçbir şey para karşılığı yapılmamalıdır.
Prof. Dr. Lütfullah Cebeci (İlahiyatçı)
Yapılan istismardırİnsanlar bir dini herhangi bir paradan dolayı sahiplenmez. Bu bir inanç meselesidir. Adapazarı’nda, zor durumda olan insanların dini bilgilerinde bir eksiklik varsa, niçin müslüman olduklarının farkında değillerse, para karşılığı din değiştirmeleri mümkündür. Yarın o paraları alamayınca, hıristiyanlığı bırakıp para veren başka bir dine de geçebilirler. Normal bir tutum değil. Din bu tarzda benimsenmez. Bir insan kendi hür iradesiyle inandığını benimsiyorsa, dünyayı verseler dinini değiştirmez. Bunu yapanlar istismarcıdır. İnsanları fikri güçle değil maddiyatla kandırıyorlar.
GÜNCEL