Gündem ‘Parasını verir hızımı yaparım’

‘Parasını verir hızımı yaparım’

31.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis’e bilgi veren belediye yetkilisi şöyle dedi: “Bağdat Caddesi’nde trafik kurallarını çiğneyenler, şımarık gençler! Bunlar ‘cezayı öder, hız yaparım’ diyor!”

‘Parasını verir hızımı yaparım’

İstanbul’un ünlü Bağdat Caddesi’nde geceleri hız yapanların neden olduğu kazalar can yakmaya devam ederken, TBMM Trafik Sorunlarını İnceleme Alt Komisyonu’nda milletvekillerini hayrete düşüren itiraflarda bulunuldu. Komisyona bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Trafik Müdür Yardımcısı Barış Kulu şunları söyledi:

AMCA, DAYI: Bağdat Caddesi 6 kilometrelik bir arter olmasına rağmen şımarık gençlerin ya da kanı hızlı akan gençlerin bulunduğu bir yer. Onlara dert anlatmak zor. Geçmişten beri yatay işaretleme yapıyoruz ama işe yaramadığını görüyoruz. Ne lazım Bağdat Caddesi’ne? Denetim. Denetim polisle oluyor, fakat polis sıkıntı yaşayabilir, amca, dayı aracılığıyla veya bir valeye 100 lira bahşiş veren bir genç yazılan trafik cezasını önemsemiyor, ’ceza yaz, öder, hızımı yaparım’ diyor.

EDS YARIYA İNDİRDİ: Standart işaretlemelerin işe yaramadığını görüyoruz. İnsanlar artık levhaların anlamını bile bilmiyor. Hız kesici bantlara duyarlılık göstermiyorlar. 2 noktada kırmızı ışık EDS diye bir sistemimiz var. İki noktaya da hız koridoru yaptık. İki tane TAG konuluyor, o mesafe arasında yasal hız sınırında gitmen gerekirken veya ondan önce çıkarsan ceza yiyorsun. Bunun bayağı işe yaradığını gördük.

TUZLA’YA KAÇIŞ: Gece drift yapan bir araç, çiçekçinin ölümüne neden olmuştu. Bunun üzerine kasis yaptık. Ama Bağdat Caddesi’ne yakışmadığını düşündük. Drifte karşı tedbir aldık. Hız koridorlarını artırıyoruz. Drifti engelledikten sonra Tuzla’ya kaçmaya başladılar. Akfırat drifte müsait, bu sefer Tuzla emniyeti arıyor.” Komisyonda itiraflara şaşıran CHP Milletvekili Melike Basmacı, “Nasıl yani, parasıyla değil mi lan diyerek bir daha o suçu mu işliyor?” diyebildi!

‘Parasını verir hızımı yaparım’

9 ayda 198 kaza 98 yaralı

Bağdat Caddesi’nde 2017’nin 9 aylık döneminde 119 maddi hasarlı kaza, 79 yaralanmalı kaza meydana geldi, 98 kişi yaralandı.

2016 yılında ise Bağdat Caddesi’nde bir kişi öldü. Komisyonda verilen bilgiye göre, 2017’nin 9 ayında 15 bin 502 kişiye trafik ihlalinden ceza kesildi.

‘Cebine güvenen kuralı çiğniyor’

Emniyet Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkan Yardımcısı Kayhan Keser ise komisyonda şunları söyledi:

DRİFT YAPAN KONVOY: Her aracın başına bir polis vermemiz söz konusu değil. Bağdat Caddesi, MOBESE’ler ve denetimlerimizle takip edilmekte. İhbarlar da değerlendirilmekte; basın, sosyal medya takip edilmekte, ceza uygulanmakta. 15 gün önce E-5’te düğün konvoyu giderken trafiği kestiler ve iki lüks araç ‘drift’ atmaya başladı. Plakalarını tespit edip 500 TL ceza keserek adliyeye sevk ettik.

CEZALAR YETERSİZ: Cezalar yeterli olmadığından, maddi sıkıntısı olmayanlar trafik kurallarını çiğnemeyi alışkanlık haline getiriyor. İstanbul’daki en büyük problemlerden biri, emniyet şeridinin, tramvay ve troleybüs yolunun ihlal edilmesidir. Bunu yapan bir araç bir kargo şirketine aitti, sahibiyle irtibat kurduğumuzda, ‘Ben bu malı yetiştirmek zorundayım, ihlalin cezasını ödüyorum’ dedi, temel problemimiz saygı.

SİVİL DENETİM: Kazaların yoğun meydana geldiği saatler ve günler analiz edildi. Bu saatlerde denetimlerimiz artırılmakta, bayramlarda başta bizler olmak üzere tüm personelimiz merkezden çıkıyor. Böylece hem personelimizi denetlemek hem de vatandaşların kusur ihlallerine yönelik faaliyetleri yerinde görmek için sivil denetim yapıyoruz.