Gündem Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

24.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Barış Harekâtı’nda önemli görevler gerçekleştiren ve sancağında iki üstün cesaret ve feragat madalyası olan Kayseri 1. Komando Tugayı, 6 Mayıs’ta başlayan Erciyes-2019 Tatbikatını başarıyla tamamladı. Yaklaşık 400 metre yükseklikten atlayan komandolar, bölgedeki terörist unsurları başarılı atışlarla etkisiz hale getirip kampı ele geçirdi.

Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

Kıbrıs Barış Harekatı'nda önemli görevler gerçekleştiren ve sancağında iki üstün cesaret ve feragat madalyası olan Kayseri 1. Komando Tugayı tarafından yapılan, Erciyes-2019 tatbikatı başarıyla tamamlandı. 6 Mayıs’ta start alan birleşik müşterek tatbikatın, seçkinci gözlem günü dün Şehit Piyade Teğmen Hasan Bak Atma/Atlatma Sahası’nda gerçekleştirildi. 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve gözlemciler tatbikatı dikkatle izledi.

Haberin Devamı

895 personel ve 67 araç

4'üncü Kolordu Komutanlığı'nın yönetimindeki uluslararası tatbikata, 99’u yabancı, toplam 895 personel katıldı. Tatbikatta katılımcı ülke olarak, ABD, Azerbaycan, Gürcistan, İtalya, Katar, Pakistan ve Romanya’dan idari ve paraşütçü personeller yer aldı. Tatbikatta, 67 adet değişik cinste araç, 354 değişik cins ve çapta silah kullanıldı. 1’i ABD’den olmak üzere 7 nakliye uçağı, 2 taarruz helikopteri, 6 genel maksat helikopteri, 2 yük helikopteri toplam 17 hava aracı tatbikata katıldı.

Hedef: Zakkum terör örgütü

Karargah ve birliklerin harbe hazırlık seviyelerini tespit etmek ve hava indirme harekatı türlerini icra etmek amacıyla gerçekleştirilen tatbikat, 1’nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ersin Altay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Barışı destekleme harekatı olarak planlanan tatbikatta senaryo gereği, Safir ülkesi birlikleri, Zakkum terör örgütünün ele geçirdiği Arena ülkesine hava indirme harekatı yaptı.

Haberin Devamı

45 kiloluk tehçizatla atladılar

Bölgeye ilk olarak 12 kişilik bir kılavuz timi, serbest paraşütle atlayarak bölgenin emniyetini sağladı. Sahanın beyaz sisle işaretlenmesinin ardından, 120 paraşütçü komando C-130 nakliye uçağından statik paraşüt atlayışı yaptı. Yaklaşık 45 kilo ağırlığındaki teçhizatıyla atlayan komandolar, terör örgütünün kamplarını ele geçirmek için bölgeye konuşlandı.

Komandolar, terörist unsurları temizlenmek için farklı kollardan manevra başlattı. Sıcak temasın sağlanmasının ardından tüneller ve sığınaklardaki teröristler meskun mahal taktikleri uygulanarak etkisiz hale getirildi. Senaryo gereği, Zakkum terör örgüntüne ait bir hedef silahlı insansız hava aracıyla imha edildi.

Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

Fast drope ile indiler

Hava indirme harekatının başarıyla tamamlanmasının ardından bölgenin güvenliği sağlandı. Ardından iki ATAK taarruz helikopteri, bölgede keşif uçuşu yaparak arkalarından gelen iki Skorsky helikopterinin güvenliğini sağladı. Skorsky helikopterlerden komando timi “fast rope” yöntemiyle iple yere indi.

Dağ obüslerini helikopterler taşıdı

Haberin Devamı

Ardından TSK’nın uçan kalesi olarak nitelendirilen CH-47 Chinook’lar iki malzeme konteynırı bölgeye başarıyla bıraktı. Devamında 3 Skorsky helikopteri 7.5*18 mm’lik dağ obüslerini ve personelini ele geçirilen kamp bölgesine indirdi.

Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

Topçu atışlarında tam isabet

Terör örgütü mensuplarının kamp bölgesine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki bölgede tekrar tertiplendiği istihbaratını alan birlikler, hedefleri tespit etti. Gözcülerin koordinatları bildirmesiyle, hedeflere tam isabetle topçu atışları yapıldı.

Roket ve keskin nişancı atışları

Yumuşatma atışlarının ardından, teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için bölgeye helikopterle hava hücum harekatı düzenlendi. İki kol halinde uçuş yapan 4 adet Skorsky S-70, 2 adet Cougar tipi genel maksat helikopterlerinin güvenliğini yine iki ATAK helikopteri sağladı. Belirlenen iki farklı noktaya helikopterden indirme yapan komandolar, teröristlerle sıcak çatışmaya girdi. Teröristler, roket, makinalı tüfek, piyade tüfekleri ve keskin nişancı atışlarıyla etkisiz hale getirildi. Çatışmada senaryo gereği yaralanan bir askerin ilk tedavisi sahada yapıldı. Ardından bölgeye gelen bir Cougar tipi helikopter, vinç yöntemiyle askeri alarak, hastaneye tahliye etti.

Haberin Devamı

Bölgenin emniyeti sağlanmasının ardından, iki nakliye uçağı da alana ikmal malzemelerini havadan paraşütle bıraktı. Tatbikatta UMKE, Kızılay, AFAD gibi 6 kamu kuruluşu da görev aldı.

Paraşütçü komandolar terör kampını vurdu

Saygı atlayışında bayrak açtılar

Tatbikatın başarıyla tamamlanmasının ardından, 9 paraşütçü komando, C-47 Chinook’tan saygı ve gösterişi atlayışı yaptı. Komandolar, tatbikata katılan ülkelerin bayraklarını açarak iniş yaptı.

Korgeneral Sivri’den komandolara kutlama

Tatbikatın kapanış konuşmasını yapan Korgeneral Sivri, tatbikata katılan komandoları kutladı ve “1’nci Komando Tugay Komutanlığı personeli olarak, etkin caydırıcı ve saygın TSK anlayışıyla verilecek her türlü görevi, tam ve eksiksiz yapmaya her zaman hazır olduğunuzu dost ve müttefik unsurlarla icra ettiğiniz tatbikatla bizlere gösterdiniz” dedi. Tatbikat, sergi alanının gezilmesi ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu. Tatbikatı ilk kez, Kıbrıs Barış Harekatı gazileri de izledi.

Haberin Devamı

ABD ile ortak tatbikat

S-400 ve F-35 tartışmalarıyla ilişkilerin gerildiği ABD, Erciyes 2019 Tatbikatına 43 personelle en yüksek katılımı sağladı. Ayrıca tatbikatta ABD’li 33 paraşütçüyü taşıyan ABD nakliye uçağı, ilk seferde paraşütçü atışını yapamadı. İkinci denemede 33 ABD'li paraşütçüler iniş yaptı.

Tatbikatın ilkleri

Erciyes-2019 Tatbikatı bir çok ilke de sahne oldu. Erciyes tatbikatında ilk kez, yerli üretim T-129 ATAK taarruz helikopterlerinin yanı sıra silahlı insansız hava araçları da görev aldı.

Hava İndirme’nin yarasaları

Türkiye’nin tek hava indirme yeteneğine sahip olan 1’nci Komando Tugayı’nın seçkin komandoları, gece atlayışında da göz doldurdu. 22 Mayıs akşamı saat 22.00’de icra edilen Gece Hava Kılavuzu Harekatı, tugayının yarasaları olarak adlandırılan paraşüt komandolarının atlayışına sahne oldu. 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı’nda 2'si Azerbaycan, 2'si Pakistan ve biri Gürcistanlı olmak üzere 12 kişilik komando timi, CN-235 CASA tipi uçağa binerek 13.500 feetten, paraşütle iniş yaptı. Komando timi, operasyon öncesinde bölgeye sızarak, tehditleri bertaraf etti ve sahanın güvenliğini sağladı.