Gündem Paris iddianamesi ortaya çıktı

Paris iddianamesi ortaya çıktı

25.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın başkenti Paris’te 2013 yılında PKK’yla bağlantılı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın tek zanlısı konumundaki Ömer Güney hakkında dava açılması talebinde bulunuldu.

Paris iddianamesi ortaya çıktı

Yetmiş sayfalık iddianameye ulaşan Le Monde gazetesine göre, Paris Savcılığı, MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) şüphesi üzerinde duruyor. Deutsche Welle Türkçe Servisi’nin haberine göre Le Monde, “Fransız savcılık kaynakları, MİT’in, cinayetin hazırlık aşamasına katıldığını düşünüyor. Ancak MİT ajanlarının bu cinayete amirlerinin emriyle doğrudan ya da MİT yönetiminden habersiz katıldıklarına dair yeterli kanıt bulunmadığını belirtiyorlar” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

‘Yeterli kanıt yok’

Le Monde, iddianamenin Fransa topraklarında gerçekleşen bir siyasi suikastte ilk kez yabancı bir istihbarat teşkilatının parmağının olma şüphesini ortaya koyduğunu belirtti. Fransız basınına konuşan Paris Savcılığı kaynakları, ‘MİT’in öncelikli olarak Cansız’ı hedef alan cinayetin tasarlanış ve hazırlanış aşamasına katıldığını düşündüklerini’ belirtti. Ancak “MİT ajanlarının bu cinayete amirlerinin emriyle doğrudan ya da MİT’in imajını bozmak amacıyla MİT yönetiminden habersiz veya barış sürecine zarar vermek amacıyla katıldıklarına dair yeterli kanıt olmadığının’ da altı çizildi.

Adli kaynaklar, Güney’in ‘casusluk faaliyetlerinin, Türkiye’de bulunan çok sayıda kişiyle gizli temaslarının ve soruşturma sırasında firar planlarının açığa çıkarıldığını’ da belirtti. Soruşturma sırasında, Güney’in 2012’nin ikinci yarısında bir Türk cep telefonuyla Fransa’dan Türkiye’de ‘teknik bir numarayı’ 214 kez aradığının tespit edildiği duyurulmuştu.

Haberin Devamı

Ömer Güney hakkında 2013 yılında cinayet, 2014 yılında ise geçici tutuklu olduğu Paris yakınlarındaki Fresnes cezaevinden silah ve patlayıcı kullanarak firar etme teşebbüsü nedeniyle iki ayrı soruşturma dosyası açıldı. Soruşturmayı geçen günlerde tamamlayan Paris Savcılığı, Güney hakkında ‘terör amaçlı cinayet’ suçuyla dava açılması talebinde bulundu.

Gizlilik kaldırılmadı

Paris Mahkemesi Terörle Mücadele Dairesi sorgu hakimlerinin bu talebe olumlu yanıt vermesi halinde Ömer Güney’in Fransa’da yargılanmasına başlanacak. Güney’in olası MİT bağlantısının ön plana çıkması üzerine adli makamlar, Fransız gizli servislerinin elindeki Ömer Güney dosyaları üzerindeki ‘gizliliğin’ kaldırılması talebine olumlu yanıt vermemişti.