Gündem Parkinson’a ‘Bulgar yoğurdu’yla tedavi

Parkinson’a ‘Bulgar yoğurdu’yla tedavi

02.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alman Profesör Doktor Teymuras Kurzchleia ve ekibi, Parkinson hastalığında çığır açacak tedavi yönetimini keşfetti. Almanya’nın Dresden kentinde bulunan Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetik Enstitüsü’nde yapılan araştırmalar sırasında şans eseri Bulgar yoğurdunun Parkinson’u tedavi ettiği ortaya çıktı.

Parkinson’a ‘Bulgar  yoğurdu’yla tedavi


Kurzchalia, “Planlanmış bir şey değildi. Ben aslında susuz yaşayabilen kurtçuklar üzerinde çalışıyordum” diyor. Ancak, bir kurtçukta “DJ-1” geninin hasar gördüğü tespit edildi. Bu genin hasarlı hali, Parkison hastalığı olan kişilerde görülüyor. DJ-1 geni, beyin hücrelerinde D-laktik ve glikolik asit için enerji desteği sağlıyor.
Asitler olmadığı zaman, hücreler ölüyor. Araştırmacılar, Bulgar yoğurdunun bu hücreleri onardığını keşfetti. Kurzchalia, “Bulgar yoğurdunun işlenmemiş oluşu, birçok bakterinin yoğurt içinde yaşamaya devam etmesini sağlıyor. Bu yoğurt özellike D-laktik açısından oldukça zengin” diyor. Bulgar yoğurdunun birkaç yıl içinde Parkinson tedavisine yönelik satışa sunulacağı açıklandı. Eskiden yapılan bir araştırmada da Bulgar çiftçilerin uzun yaşam sırrının bu yoğurt olduğu belirtilmişti.