Gündem Parsel pafta sorgulama işlemlerini şifresiz şekilde yapmak mümkün mü?

Parsel pafta sorgulama işlemlerini şifresiz şekilde yapmak mümkün mü?

22.09.2016 - 09:21 | Son Güncellenme:

Parsel pafta sorgulama işlemi vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılıyor. Parsel pafta sorgulama işlemi Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan bir hizmettir. Parsel pafta sorgulama işlemi bu kuruma ait resmi internet sitesi üzerinden yapılabiliyor.

Parsel pafta sorgulama işlemlerini şifresiz şekilde yapmak mümkün mü

Bu yazımız içerisinde tapu ve kadastroya ilişkin terimler olan parsel ve pafta ile ilgili olarak bilgi vermekteyiz. Buna göre imar kanunları kapsamında sınırlandırılıp ayrılan arazi parçalarına parsel denilmektedir. Parselle ilgili resmi tanıma İmar Kanunu'nun 18. maddesine yer verilmektedir. Parsel, kadastro parseli ve imar parseli olmak üzere iki ayrı grupta incelenmektedir. İmar Kanunu'na göre kadastronun yapılması sırasında kadastro adaları içerisinde yer alan ve mülkiyeti tescillenen parsellere kadastro parseli denilmektedir. İmar adaları içerisinde yer alan kadastro parsellerinin imar mevzuatı ve imar planı uyarınca düzenlenmiş şekline ise imar parseli denilmektedir. Pafta ise belirli ölçekteki harita, plan ya da modeli meydana getiren her bir parça anlamına gelmektedir. Bir diğer ifade ile pafta, teknik usullere göre ölçülen arazilerin belli bir oranda küçültülerek bir altlığa çizilmesi demektedir.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Harita mühendisleri tarafından çizilen ve valilik, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Karayolları İl Müdürlüğü, belediye, üniversite ve yetki verilen diğer kuruluşlar tarafından onaylanan paftada yer alan bilgiler şu şekildedir; arsanın yeri, tapu kaydı, pafta, ada ve parsel numarası, arsa alanı, mevcut bulunan yapılar, yapının taşıyıcı sisteminin niteliği, kat sayısı, emsal hesabına konu alanı, yapı inşaatı alanı ile toplam yapı inşaatı alanı, arazinin kullanım amacı, yapının sahibi, yapının müteahhidi, projenin müellifler, proje denetçisi mimar ve mühendisler, mimar ve mühendislerin bağlı bulunduğu kurumlar.

Gerçekleştirilmek istenen faaliyetler için uygun araziler tespit edilebilir. Ancak bu arazide faaliyet gösterilebilmesi öncelikle arazi sahibinin söz konusu arazide faaliyet gösterilmesine izin vermesi ya da satışa çıkarması ile mümkün olmaktadır. Bir arazinin sahibi kişi, kuruluş, kamu ya da vakıf olabilir. Bu durumda parsel ve pafta sorgulamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bir başka durum ise satın alınmak istenen arazinin yüz ölçümü ile alakalıdır. Arazi sahibinin satışa çıkardığı arazi ile ilgili olarak verdiği yüz ölçümü bilgisinin doğruluğu hakkında tereddütte kalınması halinde parsel ve pafta sorgulaması yapılmaktadır. Böylece araziye ait doğru bilgiye ulaşılabilmektedir. Parsel ve pafta sorgulama işlemi bahsedilen durumlarda oldukça önemli ve yararlı olmaktadır.

Parsel ve pafta sorgulama işlemi önceki senelerde ilgili kuruma gidilerek yapılmaktaydı. Sadece mesai saatleri içerisinde ilgili kuruma başvuruda bulunulmasının ardından saatler süren işlemleri beklemeyi gerektiren parsel ve pafta sorgulama işlemi için günümüzde daha pratik ve daha hızlı yöntemler bulunmaktadır. Parsel ve pafta sorgulama işlemleri artık internet aracılığı ile online olarak yapılabilmektedir. Sorgulama yapabilmek için e-devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. Sorgulama yapacak olan kişiye ait T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılan e-devlet sisteminde açılan sayfa üzerinden parsel ve pafta sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden parsel ve pafta sorgulaması yapabilmek için açılan sayfada e-hizmetler sekmesinden parsel ve pafta sorgulaması ile ilgili olan kısmın seçilmesi gerekmektedir. Eğer henüz e-devlet şifresi almadıysanız ya da şifrenizi unutmanız sebebi ile yeni şifre alımına ihtiyaç duyuyorsanız herhangi bir ptt şubesinden e-devlet şifresini gerekli formun doldurulmasının ardından 2 Türk Lirası karşılığında alabilirsiniz.