Gündem Pastırma sıcakları ne demek? Pastırma sıcakları ne zaman başlıyor?

Pastırma sıcakları ne demek? Pastırma sıcakları ne zaman başlıyor?

01.10.2019 - 12:41 | Son Güncellenme:

Pastırma sıcakları nedir? Sonbahar'ın gelmesi ile birlikte pastırma sıcaklarının da ne zaman başladığı merak konusu oldu. Neden pastırma sıcakları deniyor? İşte pastırma sıcakları ile ilgili merak edilenler...

Pastırma sıcakları ne demek Pastırma sıcakları ne zaman başlıyor

Sonbahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların devam etmesi ile birlikte vatandaşlar pastırma sıcaklarının ne zaman başlayacağını merak ediyor.

Haberin Devamı

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez.

PASTIRMA SICAKLARI NEDİR?

Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Haberin Devamı

Pastırma yazı deyimi, pastırmanın bu dönemde hazırlanması sebebi ile verilmiştir. Gece ve gündüz arası sıcaklıkların birbirine yakın ve sıcak olması sebebi ile; pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde olur.