Gündem Pazarcı çocukların muhteşem konseri

Pazarcı çocukların muhteşem konseri

22.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geçen aylarda semt pazarlarında halkın klasik müzik bilgisini ölçmek amacıyla mini konserler veren gençlerin de arasında olduğu Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, Prag’da Smetana Hall’da dev bir konser verdi

Pazarcı çocukların muhteşem konseri

Bundan yaklaşık bir ay önce Youtube’a bir video yüklendi. İki yaylı, bir üflemeli ve bir de vurmalı çalgılar öğrencisi Sarıyer’deki halk pazarında esnafa ve alışveriş yapanlara Mozart, Bach ve Vivaldi’nin bestelerinden bölümler çalıyor ve onlardan tahmin etmesini istiyordu. Bu araştırmayı yapan dörtlü, Sabancı Vakfı’nın ana destekçisi olduğu ve şef Cem Mansur’un yönettiği Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın (TUGFO) üyeleriydi. Yaşları 15 ile 25 arasında değişen, Anadolu’nun çeşitli konservatuarlarında öğrenim gören 83 gençten dördü, bu araştırmayı TUGFO’nun yaz kampı sırasında gerçekleştirdi. Şef Cem Mansur’un liderliğinde ve Sabancı Üniversitesi’nin ev sahipliğindeki kamptan sonra TUGFO’nun 83 üyesi, 8 Ağustos’tan itibaren sırasıyla Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve son olarak da İstanbul’da toplam yedi konser verdi.

Haberin Devamı

Gurur duyuyoruz

14 Ağustos’taki Çek Cumhuriyeti’nde verilen konserin bir farkı vardı. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konseri izlemek üzere Prag’daydı. Biz de bir grup basın mensubu, konseri izlemek üzere Güler Sabancı ile birlikte Prag’a gittik. Güler Sabancı, Sabancı Vakfı’nın gençleri her zaman odağına aldığının altını çizdi ve ekledi:

“TUGFO, sadece bir müzik projesi değil, aynı zamanda bir eğitim, sosyal bilinçlendirme ve aslında ülkemizin tanıtım projesidir. TUGFO ile genç sanatçılara kaliteli sanat yapma ve dünyanın en prestijli salonlarında sahne alma imkânı sunuyoruz. Genç sanatçıların Sabancı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, en iyi imkânlarla üç haftalık kamp döneminin ardından ulaştıkları performansın müthiş sonuçlarını gururla izliyoruz.”

Haberin Devamı

Güler Sabancı’nın da dediği gibi 83 genç, Çek Cumhuriyeti’nin en iyi konser salonlarından biri olan Prag’daki Smetana Hall’da yaklaşık iki buçuk saatlik bir konser verdi. Cem Mansur’un yönettiği orkestra Mussorgski’nin ‘Soroçinski Panayırı’ Prelüdü, Debussy’nin ‘İberia’ Stravinski’nin ‘Petruşka’, Bartok’un ‘Transilvanya Dansları’, Dvorak’ın ‘Slav Dansları op. 46’dan seçmeleri ve Ulvi Cemal Erkin’in ‘Köçekçe’sini seslendirdi.

Bütün salon doldu

Ağırlıklı olarak Prag halkının izlemeye geldiği konserde, balkonlar da dahil bütün koltuklar doluydu. TUGFO, konser sonunda üç kez bis yaptı. Konser sonunda orkestra üyeleri, yaklaşık beş dakika boyunca Güler Sabancı ile birlikte sahnede enstrümanlarını çalıp dans etti. Konser sonrasında, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan’ın ev sahipliğinde, orkestra şefi Cem Mansur ve eşi Lale Mansur, Güler Sabancı, orkestranın üflemeli çalgılar eğitmeni Gültekin Ulutaş, korno solisti Barış Korkmaz, keman solisti Müge Şahin ve klarnet solisti Ekrem Ardahan Serindağ ve biz basın mensupları birlikte akşam yemeğinde buluştuk.

Yazarlar