Gündem Pedagojik formasyon ‘seçmeli ders’ oldu

Pedagojik formasyon ‘seçmeli ders’ oldu

04.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

YÖK’ün düzenlemesine göre eğitim fakültelerinin yanı sıra farklı alanlarda öğrenim görenler için pedagojik formasyon eğitimi ‘seçmeli ders’ olarak verilecek. Eğitim fakültesi bulunmayan üniversitelerde, dersler şehirdeki diğer üniversitelerden alınacak.

Pedagojik formasyon ‘seçmeli ders’ oldu

Mine Özdemir Güneli - Öğretmenlik mesleği için şart olan pedagojik formasyon eğitiminde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan yeni düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Buna göre eğitim fakülteleri dışında farklı alanlarda öğrenim gören öğrenciler, pedagojik formasyon eğitimini ‘seçmeli ders’ olarak alabilecekler. Mezunlar da tezsiz yüksek lisans yaparak ya da sertifika programına katılarak bu eğitimi tamamlayabilecekler. YÖK’ün üniversitelere tebliğ ettiği kararda şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

Diplomada yazacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarının ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde bu alanlar için örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitiminin verilmesi kararlaştırıldı.

Örgün öğretim programlarındaki öğrenciler, seçmeli dersleri 3. yarıyıldan itibaren alabilecekler.

Eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi veya eğitim bilimleri bölümü bulunmayan üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi, aynı ildeki diğer üniversitelerden veya diğer üniversitelerden öğretim elemanı görevlendirilerek; Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esasları’na göre alınabilecek.

Haberin Devamı

Pedagojik formasyon eğitimi derslerinin formasyon eğitimi alabilecek programlardaki öğrencilerin bu dersleri seçmeli dersler kapsamında almalarına imkân tanınmasına; pedagojik formasyon derslerini alan öğrencilerin ders transkripti içinde bu derslerin, pedagojik formasyon dersi olarak gösterilmesine ve mezuniyet ortalamalarına dahil edilmesine ayrıca diplomalarının arka yüzüne ‘Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır’ ifadesinin yazılmasına karar verildi.

Mezunlar da yararlanacak

Eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi olup enstitüleri bünyesinde YÖK’ten Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans Programı açılması talepleri incelenerek bu program açılabilecek.

Lisans süresi 4 yıl olan ve formasyon eğitimi alabilecek programlarda toplam AKTS’nin 300’ün altında olması gerekiyor.

Açıköğretim ve uzaktan eğitim programlarında Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı kapsamında olup öğrenim görenler, mezuniyetten sonra Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ve Öğretmenlik Mesleği Tezsiz Yüksek Lisans programına katılabilecekler.

2022-2023 eğitim ve öğretim dönemine mahsus olmak üzere formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki programlara kayıtlı son sınıf öğrencileri, üniversitelerinden yazılı olarak talep etmeleri halinde, dersleri bahar döneminde seçmeli olarak almaya başlamaları kaydıyla bahar döneminde, yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil dersleri 2023-2024 eğitim ve öğretim dönemi güz yarıyılında alabilecekler.

Haberin Devamı

Lisans öğrenimi sırasında seçmeli ders olarak alınabilecek pedagojik formasyon derslerinin son sınıf öğrencilerine öncelik verilmesi kaydıyla uygulaması üniversiteler tarafından belirlenecek.

Mezun öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulaması devam edecek. Halen programa dahil olanlar için mevcut program aynen uygulanacak.

‘300 bin barajı neden var?’

Ziya Selçuk’un Bakanlığı döneminde kaldırılan “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı”nın YÖK ve MEB iş birliğinde yeniden başlatılmasına karar verilmişti. Son olarak eğitim fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılması yönünde kararlaştırılan programın kapsamının farklı alanlarda da uygulanmak üzere genişletilmesine eğitimciler, tepki gösteriyor. Bu kararın eğitim fakültelerinin varlığını sorgulatacağını ve öğretmenlik programlarına giriş için şart koşulan 300 bin barajını değersizleştireceğini dile getiriyorlar. Kararla ilgili öne çıkan yorumlar şöyle:

Haberin Devamı

Karar, üniversite sınavında 300 bin barajı gerektiren eğitim fakültelerini bypass ediyor. Herkes pedagojik formasyon alacaksa eğitim fakülteleri neden var?

Daha çok sayıda gence “atanmayacak öğretmen” olma imkânı sağlanıyor!

Pedagojik formasyon ivedilikle kaldırılmalı, öğretmen liseleri yeniden açılmalı.

Pedagojik formasyon derslerinin kredisini azaltmak, öğretmenlik uygulaması dersini iki yarıyıldan bire indirmek, açık ve uzaktan eğitimle öğretmen yetiştirerek mesleğin niteliğini yükseltmek mümkün değil.

YÖK, açıkladığı yeni sistemle eğitim fakültelerinin tasfiye sürecini başlatmıştır.