Gündem Pişi nasıl yapılır?

Pişi nasıl yapılır?

30.04.2018 - 13:56 | Son Güncellenme:

Geleneksel bir yemek olan pişi, hamur kızartması olarak da bilinen bir yemektir. Özellikle sabah kahvaltılarının baş tacı olan bir tariftir. Çocukların da severek yediği pişinin, yörelerde yapımında farklılıklar görülse de pişi hem isim olarak hem lezzet olarak hiç değişmeyen bir yiyecektir.

Pişi nasıl yapılır

Kahvaltı için olan mekânların bile menüsünde olan bu tarif hem geleneksel hem de modern yaşam tarzının damak tadına uygun bir yiyecektir. Yapılışı oldukça basit olan bu tarifi evinizde rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Daha önceden özel günlerde yapılıp ve konu komşuya dağıtılan bu yemeğin hem maliyeti düşük hem de yapımı oldukça basittir. Pişi, kalorisi biraz yüksek bir yiyecek olsa da hemen hemen her kesimin eşsiz bulduğu bir tattır.

Haberin Devamı

Pişi yapmak için malzemeler

· Bir kilo un (dilediğiniz her unu tercih edebilirsiniz.)

· İki adet yumurta

· İki yemek kaşığı tuz

· Bir paket yaş maya

· Aldığı kadar ılık su

Pişinin yapılışı

İlk önce büyük bir yoğurma kabına un alınır. Unun üzerine iki yemek kaşığı kadar tuz atılır. Tuz oranını isteğe bağlı olarak arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. Un ile tuzun her tarafa eşit yayılacak şeklide birbiriyle karışması sağlanır. Sonra el ile unun ortasına bir çukur oluşturularak havuz elde edilir. Elde edilen havuzun içine bir paket yaş maya alınır ve el ile ufak parçalar haline getirilir. Üzerine ılık su ilave edilerek ilk önce havuzun içinde mayanın erimesini sağlanır. Havuzun içe doğru un alarak yavaş yavaş hamur haline gelmesi sağlanır. Kulak memesinden biraz katı halde yoğurulan hamur, yaklaşık bir saat mayalanması için sıcak bir ortamda bekletilir. Bekletilen hamur ufak bezeler halinde eşit parçalara bölünür. Yağ, kızması için ocağa konulur. Bezeler haline gelen pişi tabak büyüklüğünde açılır ve ortasına oklava yardımı ile delik açılır ve kızgın yağa atılır. Her tarafı eşit pişecek şekilde kızartılır. Kızaran pişi, fazla yağını çekmesi için havlu kâğıt serilmiş tepsinin üzerine konulur. Ve sıcak olarak tüketilir.

Haberin Devamı

Not

Pişi hamurunun içine isteğe bağlı olarak haşlanmış patates koyabilirsiniz. Hamuru açarken de un ile birlikte çörek otunu karıştırırsanız farklı bir tat elde etmiş olacaksınız.