Gündem PKK için sınırda çember daralıyor

PKK için sınırda çember daralıyor

22.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak Sınır hattında sıkışan terör örgütü PKK güçlerini Süleymaniye bölgesine çekti. Ancak örgütü bölgeden çıkarma planı yapan Bölgesel Kürt yönetimi bölge halkından tabur kurup sınıra güç takviyesi yapacak

PKK için sınırda çember daralıyor

ANKARA Milliyet - Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) aralıksız sürdürdüğü operasyonlar ile Kuzey Irak sınır hattında sıkışan terör örgütü PKK için çember daralıyor. Operasyonlar kapsamında bölgedeki bir çok stratejik bölge TSK’nın denetimine geçerken, PKK kontrolündeki bir çok noktaya Irak Sınır Muhafızları ve peşmerge grupları ile ağır silahlı birlikler konuşlandırıldı. Hava destekli kara harekatında büyük kayıp veren örgüt, güçlerinin bir bölümünü iç kesimlerdeki Süleymaniye bölgesine çekti. Bölgedeki dağlık alanlara konuşlanmaya çalışan Kürt güçlerine yönelik saldırıda beş Peşmerge’nin yaşamını yitirmesi sonrası Irak Merkezi Yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, örgütü bölgeden çıkarmaya yönelik yeni bir plan üzerinde çalışma başlattı. Bu kapsamda Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Nasır Herki başkanlığındaki parlamento heyeti, bölgede
inceleme yaptı.

Haberin Devamı

‘Cevap vermeliyiz’

Herki, komisyonun sahadaki ziyareti ile ilgili bir rapor hazırlayıp haftaya Irak Parlamentosu Başkanlığı ve Başbakanlığa sunacaklarını açıkladı. Raporda, PKK’nın bölgedeki faaliyetlerini önleme kapsamında Irak Sınır Muhafız gücünün arttırılması talebinin yanı sıra sınır güvenliği için bölge halkından oluşan bir tugay kurulması önerisinin de yer aldığı öğrenildi.

Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani ise, “savaşı bölgeden uzak tutması” konusunda PKK’yı uyardı. Duhok-Amerikan Üniversitesi’nin mezuniyet törenindeki konuşmasında örgüte karşı harekete geçileceği mesajı veren Barzani, “PKK’nın kendini dayatması ve bölgedeki meşru olmayan varlığına halkın can ve mal güvenliği için cevap vermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Zagros’ta harekât hazırlığı iddiası

Barzani’nin örgütü uyarması sonrası KDP güçlerinin, İran sınır hattına uzanan Zagros bölgesine yönelik operasyon hazırlığı yaptığı ileri sürüldü. KDP’ye bağlı Zerevani ve Gulan özel operasyon birliklerinin de içinde bulunduğu ağır silahlı operasyon birlikleri bölgede üç noktaya konuşlandı. Kuzey Irak bölgesel yönetimi, örgütün bu bölgelerden çekilmesini talep ediyor.

Bir hafta arayla iki saldırı

Örgütün faaliyetlerini Süleymaniye bölgesi ile İran sınır hattına taşımasını yakından izleyen TSK, bölgede tespit edilen hedefleri bir bir etkisiz hale getiriyor. Türk savaş uçakları Süleymaniye’de bir hafta ara ile PKK’lıların kullandığı araçları SİHA atışı ile vurdu. İki saldırıda beş PKK’lı               etkisiz hale getirilmişti.