Gündem PKK’nın hendek planlayıcısı vuruldu

PKK’nın hendek planlayıcısı vuruldu

15.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK’nın hendek planlayıcısı “Sabri Başkale” kod adlı terörist Fethi Şarlatan’ın Irak’ın kuzeyindeki “Metina” bölgesine düzenlenen operasyonda ağır yaralandığı belirtildi. Kırmızı listede olan örgütün lider kadrosundan Şarlatan için 4 milyon lira ödül konulmuştu

PKK’nın hendek  planlayıcısı vuruldu

Bölücü terör örgütü PKK’nın, KCK alan örgütlenmesi çerçevesinde oluşturduğu HPG’nin sözde kuzey alan sorumlusu, “Sabri Başkale” kod adlı terörist Fethi Şarlatan’ın, Metina bölgesine düzenlenen operasyonda ağır yaralandığı belirlendi. Sözde barikat direnişinin planlayıcı olan Şarlatan, çok sayıda kanlı saldırıya imza atmış, 1998 yılında da Van karayolunda Alman turist Harilt Martin Becker’i kaçırmıştı.
Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, 28 Mayıs’ta Irak’ın kuzeyindeki Metina bölgesine yönelik operasyonda İçişleri Bakanlığı’nın, “aranan teröristler” sayfasında 4 milyon lira ödüllü kırmızı listede bulunan Şarlatan hedef alındı. İstihbari bilgilere göre, operasyonda ağır yaralanan Şarlatan, bölgedeki hastaneye kaldırıldı. Cami, okul ve hastane gibi, “kamu hizmeti veren” yapılara ilkesel olarak operasyon düzenlemeyen güvenlik güçleri, yaralı teröristi hastanede de izlemeye devam etti. Sağlık durumunun ağır olması nedeniyle bölücü terör örgütü mensuplarınca tedavi gördüğü hastane sürekli değiştirilen Şarlatan’ın, götürüldüğü son hastaneden çıkmaması, ölmüş olma ihtimalini kuvvetlendirdi. Son 3 yılda özellikle Güneydoğu Anadolu’daki il ve ilçelerde çukur ve barikatların hazırlanması, el yapımı patlayıcıların kullanılması, bölgeye silah, malzeme ve mühimmatın aktarılması planlamalarını yapan Şarlatan’a yönelik başarılı operasyon, örgüt üyeleri arasında da telaşa neden oldu.
HPG’nin sözde kuzey alanı; Hakkâri’nin bir bölümü, Amanos bölgesi, Orta Saha (Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Erzurum), Botan (Şırnak ve kırsalı), Dersim (Tunceli ve kırsalı), Serhat (Ağrı, Kars ve kırsalı) ile Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Haftanin bölgelerini kapsıyor. Şarlatan, bu bölgelerden sorumluydu.
Lider kadronun önemli ismi
Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre; Fethi Şarlatan PKK’ya 1 Temmuz 1989’da katıldı. KCK örgütlenmesi kapsamında oluşturulan Halk Savunma Alanı’nın sorumlusu Murat Karayılan. Bunun altındaki Halk Savunma Merkezi iki kola ayrılıyor. HPG bu birimin askeri kanadını oluşturuyor. Şarlatan, HPG’nin Kuzey Alanı sorumlusu. Bahoz kod adlı Fehman Hüseyin ise YPG Suriye sorumlusu.
Şarlatan’ın, suç dosyası oldukça kabarık. Karıştığı bazı terör eylemleri şöyle:
Ağustos 1993: Van-Yukarı Yanıktaş Köyü’ne baskın yapılarak 7 vatandaşın öldürülmesi.
Nisan 1994: Diyadin-Memozini noktasında askeri birliğe pusu atılması eylemine katıldı.
Eylül 1993: Van/Gülizar Mezrası’na silahlı saldırı ve 7 GKK’nın şehit edilmesi.
2 Temmuz 1995: Tendürek Dağı Susuz Tepe üzerinde bir askerin şehit edilmesi.
Eylül 1995: Ağrı/Doğubayazıt-Çetenli Köyü GKK’larına saldırılarak 4 GKK’nın şehit edilmesi.
Ağustos 1997’de Van/Çaldıran batısında korucuların kullandığı yolun mayınlanması sonucu bir GKK‘nın şehit edilmesi.
8 Haziran 1998: Ağrı’da 3 çobanın kaçırılması ve 1 GKK’nın öldürülmesi.
Temmuz 2004: Tunceli kırsalına girmesi ile birlikte Tunceli bölgesindeki bütün eylemlerin talimatlarını verdi (2004-2008 yılları arası).
2008-2010 yılları arası Sözde Botan Saha bölgesindeki tüm eylemlerin talimatlarını verdi.
2015- 2016 yılları arası Kuzey Alanları sorumluluğuna getirildiğinden yurt içerisindeki çukur, barikat, EYP, türü bütün eylemlerin talimatlarını verdiği.
‘Fitre’ toplamışlar
Manisüa’da PKK/KCK üyesi olmak ve ramazan ayında örgüte yardım için para toplamak suçlamasıyla iki kişi gözaltına alındı. Polis ramazan ayı boyunca HDP Manisa İl Yönetimi üyesi iki kişinin PKK/KCK terör örgütüne “fitre” adı altında yardım parası topladıkları ihbarını aldı. Ekipler, geçen cumartesi 45 UY 604 plakalı otomobili Turgutlu yolu Manisa girişinde durdurdu. Otomobilde bulunan İ.T. ile M.B. gözaltına alındı.

Yazarlar