Gündem PKK'ya kıskaç operasyonu: 15 ilde 50'yi aşkın kişi gözaltında

PKK'ya kıskaç operasyonu: 15 ilde 50'yi aşkın kişi gözaltında

14.04.2009 - 14:37 | Son Güncellenme:

PKK faaliyetlerini yönettikleri iddiasıyla 14 ilde 50 den fazla kişi gözaltında. İşte ayrıntılar

PKKya kıskaç operasyonu: 15 ilde  50yi aşkın kişi gözaltında

TERÖR örgütü PKK'nın Türkiye'deki faaliyetlerini yönetip, yürüttükleri ileri sürülen kişi ve kurumlara yönelik Diyarbakır merkezli 15 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, aralarında 3 DTP Genel Başkan Yardımcısı ile Abdullah Öcalan'ın avukatının da bulunduğu 50'nin üzerinde kişi gözaltına alındı. Bu kişilerin, PKK'nın Türkiye'deki faaliyetlerini yürütenO koordinasyon birimiyle bağlantılı oldukları ileri sürüldü.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü teknik takip, istihbarat çalışmaları sonunda, Cumhuriyet Başsavcılığı'dan aldığı izinle, aralarında DTP'li yöneticilerinin de bulunduğu 'terör örgütü PKK'nın Türkiye'deki yasadışı faaliyetlerini yönettikleri' ileri sürülen kişi ve kuruluşlara yönelik büyük bir operasyon düzenledi. Diyarbakır'ın dışında operasyon İstanbul, Ankara, Aydın, Adana, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa, Şırnak, Hakkari, Bingöl, Van, Batman ve Mardin'de de yapıldı.

DİYARBAKIR MERKEZLİ

Diyarbakır'da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü başta olmak üzere bir çok birimden oluşturulan özel ekipler Diyarbakır'da 27 ayrı nokta olmak üzere Batman, Tunceli, Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde sabah saat 04.00 sıralarında eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilen operasyonlarda, özel harekat timleri ve çevik kuvvet ekipleri kentte sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Diyarbakır'daki operasyonda Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait Konukevi ile aynı binada bulunan GAP Belediyeler Birliği, 29 Mart yerel seçimlerinde seçim yasaklarına uymadığı gerekçesiyle 12 gün kapatma cezası alan yerel Gün TV'ye baskın düzenlendi.

GAP Belediyeler Birliği'ne düzenlenen operasyonda çevrede Özel Harekat Timleri sıkı güvenlik önlemleri alırken, polisler içeriye çuvallarla girdi. Saatlerce süren aramada bilgisayar kayıtları, çok sayıda belge ve evraka el konuldu.

Gün TV'ye yapılan operasyonda ise görüntü kayıtları, bilgisiyar kayıtları ile bir çok belgeye el konuldu.

DTP'Lİ YÖNETİCİLER GÖZALTINDA

Diyarbakır polisinin düzenlediği operasyonda kentte DTP'li yöneticilerin evlerine de aramalar yapıldı. DTP Genel Başkan Yardımcıları Kamuran Yüksek, Bayram Altun, DTP Diyarbakır il yöneticileri Celal Yoldaş, Mehmet Akın, DTP eski İl Başkan Yardımcısı Musa Farisoğulları, parti yönetecileri Engin Kutay, Kemal Aktaş, GAP Belediyeler Birliği'nden Arslan Özdemir, Roze Erdede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in danışmanı Ahmet Zirek, Gün TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Birsin, kapatılan DEHAP eski Genel Başkanı Mehmet Abbasoğlu, terörist Abdullah Öcalan'ın avukatlarından Siracettin Irmak gözaltına alındı.

DTP Genel Başkan Yardımcısı Altun'un Yenişehir İlçesi'ndeki park halinde bulunan otomobilinde de arama yapıldı.

IRMAK, KIZILTEPE'DE GÖZALTINA ALINDI

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde yapılan operasyonda aralarında DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak, Kızıltepe Belediye Başkan Yardımcısı Senanik Önen'in de bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ: DTP'YE BASKI VAR

DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Gün TV'de yapılan arama çalışmalarını izledi. Partilerini kapsayan bir operasyon olduğunu söyleyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Biz de tam olarak nedenini bilmiyoruz. Bilgi almaya çalışıyoruz. Seçimden hemen sonra DTP'ye baskılardaki ciddi artış asla tesadüf değildir. İdari boyutu bir müddettir devam ediyordu. Ağrı'da ve Halfeti'deki insanlara yönelik saldırılar. Bugün de yargı ayağı ile partimize ve diğer kurumlara baskınlar tesadüf değil. Birbiriyle çok bağlantılıdır. DTP'nin seçim zaferini gölgelemek, seçimlerde elde ettiği başarıyı maniple etmeye yönelik bir operasyon olmasından kuşku duyuyoruz. Şu anda tesadüf olmadığı, seçimlerden sonraya denk getirildiği ve ciddi bir baskıya dönüştürülmek istendiği açıkça ortadadır. Genel başkan yardımcılarımızın şu an gözaltında olduğu söyleniyor."

BATMAN'DA BELEDİYEYE BASKIN

Batman'da DTP'li Belediye Başkanlığı'na düzenlenen operasyonda, önce Belediye Konukevi'nde kalan İmar İşleri Müdürü Heval Erdemli gözaltına alındı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nden 6 önce Batman Belediyesi'ne atanan Erdemli'nin gözaltına alınmasından sonra polis belediye binasına giderek İmar İşleri Müdürlüğü'nde arama gerçekleştirdi. Aramada, Heval Erdemli'nin dizüstü bilgisayarı, CD'leri ile müdürlükteki bilgisayar kayıtları ve evraka el koydu. Yaklaşık 2.5 saat süren aramanın ardından Erdemli, soruşturmasının yapılması için Diyarbakır'a getirildi.

Batman Belediye Başkanı DTP'li Nejdet Atalay, İmar İşleri Müdürü Heval Erdemli'nin gözaltına alındığını belirterek, operasyonla ilgili bilgisinin bulunmadığını söyledi.

TUNCELİ'DE GÖZALTI

Operasyon kapsamında Tunceli'de belediyeye düzenlenen baskında Belediye Başkan Yardımcısı Alican Ünlü gözaltına alındı. Polis, belediyede yaptığı aramada bir çok bilgisayar kayıtları ile belgelere el koydu.

Tunceli Belediye Başkanı DTP'li Edibe Şahin, polislerin yardımcısı Ünlü'nün evine sabah saat 05.00'de geldiğini belirterek, "Yaklaşık 2.5 saat süren aramada Ünlü'nın dizüstü bilgisaları ile bazı evraklarına el koydu. Kendisini de gözaltına alarak Diyarbakır'a götürdüler" dedi.

Diyarbakır'da gözaltına alınan ve adı açıklanmayan bir kişinin Elazığ'daki evinde arama yapıldı. Aramada, bazı belgeler, bilgisayar kayıtları ve bazı dokümanlara el konulduğu belirtildi.

GAZİANTEP VE ŞANLIURFA'DA OPERASYON

Diyarbakır'da, PKK'nın yürütme konseyi olarak bilinen ve başkanlığını Murat Karayılan'ın yaptığı Kürdistan Demokratik Topluluğu'nun Türkiye koordinasyon birimi sorumluları arasında bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Kemal Aktaş'ın, Şanlıurfa'da bulunan kardeşi Cemal Aktaş'ın evinde de arama yapıldı. Savcılık talimatı ile Cemal Aktaş'ın, Şair Nabi Mahallesi'ndeki evinde saat 07.00 sıralarında Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polislerince arama yapıldı. Yaklaşık bir saat süren aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı bildirildi.

Aynı operasyon kapsamında Gaziantep DTP İl Başkanlığı ile bazı DTP'lilerin evlerine polis eş zamanlı baskın yaptı. Yapılan aramanın ardından DTP İl Yönetim Kurulu üyesi Hasan Üner gözaltına alındı. Üner, Diyarbakır'a götürüldü.

Operasyon kapsamında Aydın'ın Germencik İlçesi Ortaklar Beldesi'nde de adı açıklanmayan bir kişinin evinde arama yapıldı.

DTP'Lİ AYNA: OPERASYONLAR SİYASİ

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Diyarbakır merkezli operasyonla ilgili olarak, "Operasyonun nedeni de, sonuçları da siyasidir. Ancak, çok tehlikelidir. Bunun altında inanın hepimiz kalırız" dedi. Ankara Balgat'taki DTP Genel Merkezi önünde basın mensuplarına açıklamada bulunan Emine Ayna, operasyonların sabaha karşı birçok kentte düzenlendiğini, DTP'nin yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığını söyledi. Ayna, gözaltılarla ilgili kendilerine herhangi bir açıklama yapılmadığını bildirdi.

İNSANLAR BAŞKA ARAYIŞLARA İTİLMEK İSTENİYOR

Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, bu operasyonla DTP'nin siyaset yapmasının, seçimlerde elde edilen sonucun daha büyük başarılara dönüşmesinin engellenmeye çalışıldığını iddia etti. Ayna, şöyle dedi:

"Şu anda gerçekleşen 30 yıllık 'Ergenekon Davası'nın iddianamelerinde geçen fiillerle aynıdır. Yani demokratik siyasetin önü kapatılmaya çalışılıyor. Yine belirtiyorum; Operasyonun nedeni de, sonuçları da siyasidir. Ancak, çok tehlikelidir. Bunun altında inanın hepimiz kalırız. Sonuçlarını herkes ciddi düşünmek zorundadır. İnsanları demokrasi dışında başka arayışa itmedir bu. Hukuki anlamda ve aynı zamanda siyaseten bunun mücadelesini yürüteceğiz."

Ayna, Ankara'da DTP'lilere ait 2 evde arama yapıldığını, operasyon sonucu ellerinde net bilgi olmamasına karşılık 25'i Diyarbakır'da olmak üzere toplam 46 kişinin gözaltına alındığını duyduklarını söyledi. Ayna, "Ergenekon soruşturması' ile aynı zamanda yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, "AKP'nin DTP'ye karşı yürüttüğü tahammülsüzlük olarak değerlendiriyoruz. Herkes Ergenekon ile ilgilenirken, kimse DTP'ye yönelik baskıyla ilgilenmeyecek" yanıtını verdi.

Bu arada sabah saatlerinde operasyonların başlaması ardından çok sayıda polis ekibinin DTP Genel Merkezi'nin bulunduğu Balgat semtinde önlem aldığı dikkat çekti. Genel Merkezi'nin bulunduğu sokağın giriş ve çıkışını kontrol altında tutan polis ekipleri, genel merkez önünde de çember oluşturdu.


PKK'NIN 8 KİŞİLİK KOMİTESİ DE GÖZALTINDA

Diyarbakır merkezli 14 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonun detayları da ortaya çıktı. Aylar süren teknik takip sonucu gözaltına alınan 50'yi aşkın kişiden 8'inin PKK'nın Türkiye koordinasyonunda görevli üst düzey kişiler oldukları ve doğrudan terör örgütünün talimatları doğrultusunda sivil itaatsizlik eylemlerini organize ettikleri bildirildi.

CEZAEVİNDEN ÇIKIP KANDİL'E GİTTİLER
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen özel yetkili 5 savcı tarafından yürütülen soruşturmada, yönetici konumundaki 8 kişinin PKK yöneticisi olmak suçundan cezaevinde tutuklu bulundukları, 1 Haziran 2005 tarihinde değiştirilen TCK ve infaz yasası kapsamında serbest kaldıkları, cezaevinden çıktıktan sonra çeşitli tarihlerde Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak PKK'nın Kandil Dağı'ndaki kongre ve konferanslarına katılarak buradan aldıkları talimatlar doğrultusunda Güneydoğu'da örgütün siyasallaşmasına yönelik faaliyetlerde bulundukları ifade edildi.

Gözaltına alınanlardan yönetici konumunda olan 8 kişinin, 2008 yılında Kandil Dağı'nda örgütün gerçekleştirdiği 'Kürdistan'a barış, başkan Apo'ya özgürlük şiarıyla değişim ve dönüşüm konferansı" adı altında gerçekleştirilen toplantıda Türkiye Çalışma Grubu (TÇG) adı altında bir yapılanmaya gidildiği, bu yapılanmanın başına ise aslen Türk olan Atakan Mahir adlı PKK'lı teröristin yönetici olarak getirildiği bildirildi. Gözaltına alınan 8 kişinin ise Türkiye kordinasyonu içinde görev alıp doğrudan Atakan Mahir'e bağlı çalıştıkları kaydedildi.

Bu kişilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde PKK'nın siyasallaşması ve Türkiye'nin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası kamuoyunda zor durumda bırakılmasına yönelik eylem ve faaliyetler içerisinde bulundukları bildirildi.


8 KİŞİLİK KOMİTE'NİN SUÇLANDIĞI EYLEM VE FAALİYETLER ŞÖYLE


Gözaltına alınan ve PKK'nın Türkiye kordinasyonunda görevli olmakla suçlanan komite üyelerinin, terör örgütünün 1 Haziran 2004 tarihinden sonra aldığı silahlı eylem kararı doğrultusunda kent merkezlerinde organize ettikleri eylem ve faaliyetler ise şöyle:

* Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra 2-23 Ocak 2000 tarihinde Kandil Dağı'nda yapılan 7'inci olağanüstü kongrede 'Demokratikleşme ve barış projesi' adı altında örgüt tüzüğü ile bayrağının değiştirilmesi sonrasında kent merkezlerinde siyasi çalışmalara ağırlık vermek.

* 5-22 Ağustos 2001 tarihinde 6'ıncı Ulusal Konferans adıyla Kandil Dağı'nda tekrar yapılan toplantıda, yeni strateji gereği şiddete dayalı olmayan, ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin yasalarına aykırı biçimde ülkeyi uluslararası platformda halkı 'Sivil itaatsizlik', serhıldan (başkaldırı) tarzı eylemlere yönlendirmek.

* Kürtçe'nin seçmeli ders kapsamında üniversitelerde okutulması için rektörlüklere dilekçe vermek.

* Veliler tarafından 'Çocuğuma Kürtçe eğitim verilmesini istiyorum' adı altında Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçe vermek.

* Nüfus müdürlüklerine veya mahkemelere 'Kimliğime Kürt yazdırmak istiyorum' başvuruları yapmak.

* 'Ben de PKK'lıyım, yeni stratejiyi benimsiyorum' yönünde savcılıklara kendini ihbar etmek.

* PKK'nın 8'inci kongresini yaparak isim değişikliğine gitmesinden sonra sivil toplum örgütleri tarafından idamın kaldırılması, genel af, Kürtçe yayın serbestisi gibi faaliyetleri organize etmek.

* Yerel ve genel seçimlerde belediye başkanlıkları, il genel meclisi ve belediye meclisi ile milletvekili adaylarının belirlenmesi konusunda örgütün benimsediği isimlerin aday gösterilmesi.

* PKK'ya para toplanılması yönünde legal ve illegal alanda bağışlar toplanması

* Bu faaliyetleri Türkiye Koordinasyonu ve Demokratik Halk Birlikleri adı altında yürütmek.

* 26 Ekim 15 Kasım 2003 tarihinde PKK'nın 9'uncu kongresinde KONGRA-GEL adını aldıktan sonra Abdullah Öcalan'a sahip çıkma, kimliğimi istiyorum, toplumsal barış ve demokratik katılım için koşulsuz genel af, barış ve demokratik çözüm adı altında faaliyetlerde bulunarak kent merkezlerinde yaşayan kitleleri bu yönde yönlendirmek.

* 16-26 Mayıs 2004 tarihinde PKK'nın Kandil Dağı'ndaki 2'inci olağanüstü kongre olarak adlandırdığı 10'uncu kongresini yapmasından sonra bu kez Türkiye koordinasyonunda çalışan bu kişilerin örgütten gelen emir ve talimatlarla Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması, Kürtlere anayasal yurtdaşlık hakkı tanınması, çift taraflı ateşkes ile barış sağlanması faaliyetleri.

* Her platformda değerlendirip kamuoyu yaratmaya çalıştıkları, uluslararası alanda Türkiye'ye gelen yabancı heyetlere karşı Türkiye aleyhine baskı oluşturmaya çalıştırmak.

* PKK'nın 2005 yılında politikasında değişiklik yaparak Ortadoğu'daki son konjonktür doğrultusunda milliyetçi temelde devlet kurmak değil, demokratik konfederalizmin kurulması amacıyla çalışılması yönünde siyasi sınırları sorun yapmadan tüm Kürtleri içine alacak biçimde bir üst konfederasyon kurma kararı aldı. Kuzey Irak'ta gerçekleşen bu toplantıya katılarak burada benimsenen kararların Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'sunda yaşayan vatandaşlara benimsetilmesi yönünde kitleleri daha aktif siyasi eylem yapmaya zorlamaları.

* Çatışmalarda öldürülen PKK'lıların cenazelerinin sahiplenilmesi ve tören düzenlenerek vatandaşlarla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeleri.

* Abdullah Öcalan'ın doğum günü, Nevruz, PKK'nın kuruluş yıldönümü gibi etkinlikleri düzenleyerek vatandaşları sivil itaatsizlik eylemlerine zorlamak.