Gündem Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır?

10.12.2017 - 11:33 | Son Güncellenme:

Plaka sorgulama işlemi ile araç hakkında bilgi edinilebilir. İkinci el araç alımında plaka sorgulama önemlidir. Yapılacak sorgulama sonucunda ileride oluşabilecek sorunlar da önlenmiş olur. Plaka sorgulama nasıl yapılır?

Plaka sorgulama nasıl yapılır

Araç plaka sorgulama işlemi için kullanıcıların dört seçeneği bulunur. Bu seçenekler; e-Devlet, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile sorgulamadır. Sorgulama seçeneklerinden en fazla işlem yapılan, e-Devlet’tir. Sorgulama sonucunda aracın çalıntı olup olmadığı, kasko durumu gibi bilgilere erişim sağlanabilir. Araç plaka sorgulama ile oluşabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur.

Haberin Devamı

PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

SMS ile plaka sorgulama işlemi, tüm operatör kullanıcıları tarafından yapılabilir. Sorgulama ücreti 7 Türk Lirası’dır. Ücret her sorgulama için alınır. Aracın trafiğe çıkış tarihi, son sahiplik süresi ve kaskolu kaskosuz gün sayısının öğrenilebilmesi için; ‘’DETAY boşluk PARCA’’ yazılarak 5664’e gönderilir.

Araçta değişen parça olup olmadığı bilgisi için; ‘’PARCA PLAKA’’ yazılır ve 5664’e gönderilir. Örnek olarak; PARCA 34AB12345

Araç plakası değişmiş olsa bile sorgulama işlemi ile hasar bilgisi görülebilir. Bu sorgulama işlemleri dışında trafik sorgulama ve poliçe sorgulama işlemleri de yapılabilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

e-Devlet üzerinden araç plaka sorgulama işlemi için; turkiye.gov.tr internet sitesinden uygulamaya giriş yapılır. Kullanıcıların giriş için; e-Devlet şifresi, mobil imza, e-İmza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri bulunur. e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan ‘’Emniyet Genel Müdürlüğü’’ menüsüne girilir. ‘’Araç Plaka Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak araç plakası sorgulanabilir.
Sorgulama sonucunda; aracın rengi, markası, modeli, sahip belge tarihi ve tescil birimi bilgilerine ulaşılabilir. Bunlar dışında hak mahrumiyeti ve çalıntı olup olmadığı bilgilerine de sorgulama sonucunda ulaşılabilir.

EGM İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plaka sorgulama için, egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. Ardından ‘’Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’’ bağlantısından ad, soyad, T.C. kimlik numarası ve araç plakası bilgileriyle sorgulama gerçekleştirilebilir. Sorgulama ile istenilen bilgiler görülebilir.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile sorgulama için; sbm.gov.tr internet sitesinden giriş yapılır. ‘’Sorgulamalar ve Online İşlemler’’ bağlantısından araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile plaka sorgulama işlemi yapılabilir.