Gündem ‘Plastiksiz Kargo’ hareketi yayılıyor

‘Plastiksiz Kargo’ hareketi yayılıyor

22.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerkürenin doğal kaynaklarının korunmasını amaçlayan hareketlere katkı sağlamak isteyen bir grup genç ‘Plastiksiz Kargo’ kampanyası başlattı.

‘Plastiksiz Kargo’ hareketi yayılıyor

 

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Küresel koronavirüs salgını nedeniyle artan internet alışverişinde kullanılan plastik paketleme malzemelerinin azımsanmayacak ölçüde kirlilik oluşturduğunu söyleyen gençlerin www.change.org üzerinden başlattığı kampanyaya şimdiye kadar 5 bin kişi destek verdi. Cemre Sıla Atılgan, Ceren Özcan Tatar, Funda Fari, Görkem Gömeç, Gözde Özbey, Nil Ormanlı Balpınar ve Sinem Demirkan’ın yaptıkları çağrıyla, savunulanın aksine plastik ambalajların yüzyıllarca kalabildikleri doğada çevre kirliliğini arttırarak bitki ve hayvanların ölümüne sebep olduğunu hatırlattı. Besin zinciri ve doğanın döngüsüyle plastik atıklardan insanlarında zarar gördüğünü savunan gençlerden Nil Ormanlı Balpınar, plastik atıksız bir yaşamın mümkün olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

'Deniz plastik doldu'

İstanbul’da yaşayan 31 yaşındaki yeşil yaşam savunucusu Balpınar, “Özellikle salgın internet alışverişlerinde plastik sorununu büyüttü. Büyük e-ticaret sitelerine sorumluluk almaları için çağrıda bulunuyoruz. Kargolarla birlikte plastik kirliliği arttığı için iklim krizini derinleşiyor. Denizlerde 150 milyon tondan fazla plastik var. 2025’de denizlerde her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastiğe olacak. 2050 yılında denizlerde ağırlık bakımından balıktan çok plastik olacak” diye konuştu.

'Plastik kıtası oluştu'

İzmir’de yaşayan Gözde Özbey ise, “Plastik içeren kargolar salgınla e-ticaret sitelerinin tercihi oldu. Doğaya zarar veren plastik ambalajların kullanılmaması konusunda devlet teşvikleri ve yaptırımları arttırılmalı” dedi. Özbey, Büyük Okyanus’un kuzeyinde deniz atıklarının adeta bir kıta oluşturduğunu, mikroplastik sorununun besin zinciriyle insanı etkileyecek kadar büyüdüğünü söyledi.

Yazarlar