Gündem Pnömokok aşısı için yeni takvim

Pnömokok aşısı için yeni takvim

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, 2008’den itibaren doğan çocuklara uygulanmak için başlattığı “konjuge pnömokok” aşısının takvimini değiştirdi. Buna göre, çocukluk dönemi aşı takvimine konan ve 2’nci, 4’üncü, 6’ncı ve 12’nci aylarda uygulanan konjuge pnömokok aşısı, 1 Ocak 2019’dan sonra doğan bebekler için 2’nci, 4’üncü ve 12’nci aylarda uygulanacak.

Pnömokok aşısı için yeni takvim

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü illere yazı gönderek, “konjuge pnömokok” aşısının takviminin değiştiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Bakanlığın 2008’den itibaren doğan çocuklara uygulanmak için başlattığı konjuge pnömokok aşısı 2’nci, 4’üncü, 6’ncı ve 12’nci aylarda uygulanmaktaydı. Türkiye’de aşı ile korunulabilir hastalıkların ve aşılama programının değerlendirilmeleri, bilimsel veriler ve Bağışıklama Danışma Kurulu önerileri çerçevesinde konjuge pnömokok aşısının etkililiğinin yeterli olduğu düşünülerek 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren doğan bebeklere 2’nci, 4’üncü ve 12’nci aylarda uygulanmasına karar verildi.

Konjüge Pnömokok aşısı nedir?

Pnömokok hastalıkları, pnömokok isimli bakterinin neden olduğu ciddi ve ölümcül olabilen hastalıklar olarak nitelendiriliyor. Pnömokok bakterisi, hafif olarak değerlendirilebilecek (kulak iltihabı ve sinüzit gibi) hastalıklardan, ciddi, ölümcül olabilen zatürre, kan zehirlenmesi ve menenjite kadar çok çeşitli hastalıklara, sağırlık, beyin hasarı ya da kol veya bacak kaybı gibi sakatlıklara da neden olabiliyor.