Gündem Polis kaçakçıların ‘Nefes’ini kesti

Polis kaçakçıların ‘Nefes’ini kesti

06.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

7 ilde tütün mamulü ve makaron kaçakçılığı yapanlara yönelik ‘Nefes’ operasyonları kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen 214 kişiden 208’i yakalandı. 8 suç grubu deşifre edildi, 524 milyon liralık vergi kaybı önlendi.

Polis kaçakçıların ‘Nefes’ini kesti

ANKARA Milliyet - İçişleri Bakanlığı koordinesinde, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Daire Başkanlığı tarafından dün başlatılan “Nefes” operasyonu kapsamında 7 ilde tütün mamulü ve makaron kaçakçılığı yapan 214 kişi için gözaltı kararı verildi. Polis ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda 208 şüpheli gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bizzat duyurduğu operasyonun 6 ay süren takip ve analiz sonucu gerçekleştirildiğini belirterek, “8 suç grubu deşifre edilmiş ve bu suç gruplarının tedarik ve dağıtım zincirleri de ortaya çıkarılmıştır. Bu operasyon tütün mamulü ve makaron kaçakçılığı yapan suç gruplarına yönelik ilk büyük planlı operasyondur” dedi.

Soylu KOM’dan takip etti

Organize suçlarla mücadele kapsamında, geçtiğimiz hafta “Tümör” operasyonunu gerçekleştiren KOM ekipleri, bu haftada kaçak tütün mamulü ve makaron kaçakçılığına yönelik  “Nefes” operasyonunu başlattı.  KOM Daire Başkanlığı’na dün sabah gelen Bakan Soylu da, Ankara, Konya, Van, Adana, Osmaniye, Tekirdağ ve Şanlıurfa’da eş zamanlı yürütülen “Nefes” operasyonuyla ilgili, bölgelere video konferans yöntemiyle bağlanarak emniyet birimlerinden bilgi aldı.

Haberin Devamı

Soylu, ardından yaptığı açıklama ile 7 ilde deşifre edilen 8 suç grubu ile bağlantılı olduğu değerlendirilen 214 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiğini ve  615 adreste arama kararı alındığını söyledi. Soylu, “Bu operasyon, 6 ay süren bir takip sonucu gerçekleştirildi. 8 suç grubu deşifre edilmiş ve bu grupların tedarik ve dağıtım zincirleri ortaya çıkarılmıştır. Nefes operasyonunun önemi sadece göz altı sayısının genişliği değil, bu operasyon tütün mamulü ve makaron kaçakçılığı alanında faaliyet gösteren suç gruplarına yönelik atılan ilk büyük planlı operasyondur. Gelecekteki operasyonlarımıza zemin oluşturması açısından bizim için önemli bir operasyondur” ifadelerini kullandı.

3.8 milyon paket sigara

Son 5 yılda toplam 3 milyar makarona ulaşıldığını belirten Bakan Soylu, şunları söyledi: “Bu yıl başından itibaren saha baskısını çoğalttık ve 3,8 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi. 893 milyon adet boş makarona ulaşıldı. Neredeyse geçen yılın yarısı kadar ele geçirildi. Yine 290 milyon adet doldurulmuş makaron ele geçirildi. Böylece 1,2 milyar civarında makaron ele geçirilmiş oldu. Bugün sadece 1,2 milyar makaron değil aynı zamanda 192 ton tütün mamulü ve 252 bin adet kaçak puro da ele geçirilmiştir. Şu ana kadar yapılan operasyonlarla ilgili 524 milyon lira vergi kaybının önüne geçilmiştir.”