Gündem Polisin yeğeni Mavi Balina mağduru

Polisin yeğeni Mavi Balina mağduru

28.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de, intihar olayıyla bağdaştırılan ‘Mavi Balina’ oyunu mağduru 10 kişinin bulunduğunu söyleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suç Uzmanı Purcu, “Son olarak kendi şubemizde çalışan bir arkadaşımızın yeğeni de Mavi Balina mağduru oldu” dedi

Polisin yeğeni Mavi Balina mağduru

Bireylerin anlık mesajlaşma, e-posta, sosyal medya siteleri ya da online oyunlar ile cep telefonlarından gönderilen mesajlarla aracılığıyla uygulanan siber zorbalık, kişilere intihara kadar götürebiliyor. Türkiye gibi dünyada da önemli bir sorun olarak ortaya çıkan siber zorbalık, sosyal medya, dijital araç ve internet bağımlığının aile yaşamına etkisi Üsküdar Üniversitesi’nde dün gerçekleştirilen “Yeni Medya ve Aile Çalıştayı’nda ele alındı. İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi, Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi, İstanbul Millî Eğitim İl Müdürlüğü paydaşlığında düzenlenen çalıştayda 86 uzman sunum yaptı. Milliyet’e açıklamada bulunan Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Zekai Genç, siber zorbalıkta artış olduğuna dikkat çekerek, “15-18 yaş arası gençlerin yaklaşık yüzde 20’si siber zorbalık mağduru veya faili durumunda” dedi. Zorbalığa maruz kalan çocuğun “siber zorba” haline gelebildiğini belirten Genç, aileleri “Okula gitmeyen, içine kapanan, odasına kapanan, susan çocuklar risk altında. Çocukların internette gezdikleri sayfalar kontrol ve takip edilmeli” uyardı.

Haberin Devamı

Çalıştayın “Sosyal Politikalar ve Hukuki İyileştirmeler Masası” oturumunda konuşan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suç Uzmanı Engin Purcu da siber zorbalık ile ilgili okullarda bilgilendirme ve bilinçlendirme toplantıları yaptıklarını söyledi. Purcu, gençler arasında yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyunun Türkiye mağdurlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Çocuklar, siber zorbalığa karşı kolay şifreler oluşturmamalı. Oyun adı altında masumlaştırılan tuzaklar var. Mavi Balina dediğimiz şey bir oyun değil. Bir sosyal medya hesabından Mavi Balina yazdığınızda sizinle irtibata geçiyorlar. İrtibata geçen kişi, çocuğa 52 komut veriyor. Sözde her komutu gerçekleştiren çocuk bir üst seviyeye çıkıyor. Çocuklardan komutların yapıldığına dair fotoğraf çekmeleri isteniyor. Son komut kendinizi öldürme üzerine. Türkiye’de bugüne kadar 10 kişi Mavi Balina’dan mağduriyet yaşadı. Son olarak kendi şubemizde çalışan bir arkadaşımızın yeğeni de Mavi Balina mağduru oldu. Momo oyunundan şimdiye kadar mağduriyet yaşanmadı ancak Mavi Balina gibi tehlikeli bir mecra. Çocukların 2 saatten fazla internet veya mobil cihaza bağlı kalmamalarını öneriyoruz. Youtube’da rastgele video sekmesi açıksa, şiddet içerikli iletiye denk gelme olasılığı yüzde 100. Çocuklar aileleri tarafından mutlaka kontrol edilmeli.”

Haberin Devamı

Sınır 5 yaş

Dijital mecrada çocuklara sınır konulmasının şart olduğuna dikkat çeken Aydın Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Dr. Şahide Güliz Kolburan ise, “Çocukların, sosyal çevreden alacakları gelişim çok önemli. Bazen AVM’lerde 1.5 yaşında çocukların elinde cep telefonu görüyorum. Rastgele düğmelere basıp, kendilerince eğlence yaratıyorlar. 5 yaşından önce hiç bir çocuğun telefonla ilgilenmemesi gerekiyor. Bu yaştan sonra da sadece birkaç çizgi film izleyebilir. Erken yaşta çocuklarda ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. İnternet büyülü bir ortam ve kuralları yok. Çocuklar bu
mecrada her tehdide açıklar. Gelecek yıllarda sosyal çatışma yaşayacak bir kuşak görebiliriz” dedi.

Yazarlar