Gündem Ponpon kızlar eşit hak için ayaklandı

Ponpon kızlar eşit hak için ayaklandı

27.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

NBA takımı Milwaukee Bucks’ın danşcı kızlarından Lauren Herington, asgari ücretin altında çalıştığını iddia ederek dava açtı. Meslektaşlarına örnek olan genç kadına büyük destek geldi

Ponpon kızlar eşit hak için ayaklandı

Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi’nde (NBA) dansçı olarak çalışan Lauren Herington, aldığı düşük ücret konusunda takımı Milwaukee Bucks’a karşı dava açtı. Daha önce benzer davalar ABD Futbol Ligi NFL’de görülmüş olmasına rağmen, kadınlara karşı uygulanan düşük ücret politikası ilk kez bir NBA takımı için dava konusu oldu.

Haberin Devamı

Oyunculara yapılan yıllık ödemelerin bu sezon takım başına 70 milyon dolara tırmandığı ve bir rekor kırdığı NBA’de, milyon dolarlık bütçeleri bulunan takımların dansçı kadınlara karşı ödemelerde tutundukları tavır büyük tepki çekti. Herington, eyalet ve federal yasalar saat başına asgari 7.25 dolarlık bir ücret öngörse de, saati 5 dolara çalıştığını, yoğun haftalarda ise bu ücretin 3 dolara kadar düştüğünü ifade etti. Bu konuda öncülük eden genç kadının davasına şimdiden yeni bir dansçı katılırken, beş kişinin daha davaya katılması bekleniyor.

Yasa tasarısı hazırlandı

Açılan davada, yaptığı iş için tam gün mecburi antrenmanlara katıldığını ve kişisel bakımı için yüksek harcama yapmak durumunda olduğunu belirten Herington, “Bize, yaptığımızın yarı zamanlı ücret ödenen tam zamanlı bir iş olduğunu söylediler” dedi. Konuyla ilgili olarak konuşan NBA sözcüsü Mike Bass ise, “Takım dansçıları NBA maçlarının önemli bir parçası ve NBA ailesinin değerli üyeleridir. Tüm çalışanlara ödeme ve çalışma şartları konusunda uygun davranılması konusunda takımlarla birlikte çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dava furyası bekleniyor

Benzer bir dava ilk olarak NFL takımı Oakland Raiders’a karşı açılmış, bunu diğer NFL takımlarına açılan davalar izlemişti. Yeni bir dava furyasının şimdi de NBA’de yaşanabileceği ifade ediliyor. Sorunlarla ilgili olarak bir yasa tasarısı hazırlayan New York meclis üyesi Nily Rozic, “Stadyumda sosis satan satıcıların asgari maaş aldığını biliyoruz. Bu durum neden dansçı kızlar için geçerli değil?” diye konuştu.