Gündem Porsuk Baraj Gölü yok olabilir

Porsuk Baraj Gölü yok olabilir

16.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Porsuk Baraj Gölü’nün çok miktarda çözünmüş ve askıda katı madde nedeniyle kirlendiğini belirten uzmanlar, bu nedenle gölün bataklaşarak yok olabileceğini söylüyor

Porsuk Baraj Gölü yok olabilir

Eskişehir’in can damarlarından sayılan Porsuk Baraj Gölü’nün çok miktarda çözünmüş ve askıda katı madde nedeniyle kirlendiğini ortaya koyan bir araştırma gün yüzüne çıktı.

Haberin Devamı

Eskişehir’in 25 kilometre güneybatısında yer alan, 457 milyon metreküp su kapasitesine sahip Porsuk Baraj Gölü’nde yapılan “Porsuk Baraj Gölü’nün Trofik Seviyesinin Belirlenmesi” başlıklı araştırma, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi’nden dört uzman tarafından gerçekleştirildi. Eskişehir ve Alpu ovalarının sulanması, kentin içme ve kullanma suyu temini için hizmet veren baraj gölünde yapılan analizler sonucunda, çözünmüş oksijen konsantrasyonu hariç tüm parametreler açısından kirlilik seviyesi tespit edildiği belirtilirken, “Elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde ise Porsuk Baraj Gölü’nün kirlendiği tespit edilmiştir” denildi. Özellikle Kütahya ve çevresinde gerçekleştirilen endüstriyel ve tarımsal faaliyetler, evsel atıklardan kaynaklanan kirlilik Porsuk Çayı’nın önemli ölçüde kirlenmesine neden olduğuna dikkat çekilen araştırmada, “Kütahya ve çevresinden kaynaklanan kirlilik için kalıcı ve daha ciddi tedbirlerin alınması ile Porsuk Baraj Gölü’nün ömrünün uzayacağı, aynı zamanda Eskişehir ili içme suyu rezervuarı olan barajın temizlenmesi ile halk sağlığı açısından önemli bir adım atılacağı öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Zayıf ekosistem

Porsuk Gölü’nün kirli duruma gelmesinin tahribatı gözler önüne serdiğini söyleyen Devlet Su İşleri eski Daire Başkan Yardımcısı ve su politikaları uzmanı Dursun Yıldız ise, “Göllerde, gerekli önlemler alınmadığında kirlilik seviyesi ortaya çıkar ve mikroskobik bitkiler ile algler aşırı derece çoğalarak birikir. Bu durum göllerin bataklaşarak yok olmasına neden olur. Araştırma sonuçları gölde çözünmüş ve askıda katı maddelerin çok miktarda bulunduğunu ve kirli bir göl olma özelliği taşıdığını gösteriyor. Hipertrofik göller çok az berraklığa sahip ve alglerin çoğaldığı alanlardır. Bu göller, insani kullanımının az olması ve çözünmüş oksijenin az olması nedeniyle zayıf bir ekosisteme sahiptir” dedi.

‘Su kalitesi bozuluyor’

Porsuk Baraj Gölü’nün kirlilik seviyesinin belirlenmesi için baraj gölü üzerinde belirlenen üç istasyondan mevsimsel olarak su örneklerinin alındığı belirtilen araştırmada, “Porsuk Çayı, nüfus, sanayileşme ve tarımsal faaliyetlerin her geçen gün artması ile birlikte kirlemekte ve su kalitesi bozulmaktadır. Su kalitesinin bozulması canlı yaşamı ile birlikte tüm ekosistemi olumsuz yönde etkilemektedir. Porsuk Çayı suyunun incelerek su kalite indeksine göre karşılaştırma yapılarak kalite sınıflarının ortaya konulması ve elde edilen verilerin ulusal, uluslararası limit seviyelerle değerlendirilmesi bölge açısından su kalitesinin belirlenmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte Kütahya ve Eskişehir’deki evsel ve endüstriyel kaynaklardan açığa çıkan kirliliğin ortaya konulması ile hem Kütahya hem de Eskişehir illerinin içme ve kullanma suyu olarak Porsuk Çayı’ndan yararlanması çalışmanın insan sağlığı açısından önemini bir kat daha artırmaktadır” görüşlerine yer verildi.