Gündem Pozitife yedi gün karantina

Pozitife yedi gün karantina

06.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs pozitif vakaların karantina süresinin 7 gün olarak belirlendiğini duyurdu.

Pozitife yedi gün karantina

Bakan Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Haberin Devamı

HASTANE YÜKÜ ARTMADI: Omicron varyantı beklendiği üzere önemli bir vaka artışına neden olmuş durumda. Vaka sayılarındaki artış hastanelere henüz benzer oranda yansımamıştır. Omicron varyantının en çok yayıldığı İstanbul’da hastane yükünde belirgin bir artış gözlemlenmemiştir. Omicron varyantının diğer varyantlarla karşılaştırıldığında daha az hasta ettiğini söyleyebilmek için yeterli veri olmamakla birlikte mevcut işaretler endişeye sebep olmamaktadır.

İZOLASYONA DÜZENLEME: Karantina sürelerinin mevcut koşullar dikkate alındığında yeniden düzenlenmesinin uygun olacağına karar verilmiştir.

Pozitif vakaların karantina süresi 7 gün olarak belirlenmiştir. 7. günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5. gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer.

Haberin Devamı

Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler.

YÜZ YÜZE EĞİTİM SÜRECEK: Okullarımızda maske kullanımı, hijyen kurallarına uyum ve ortam havalandırma kurallarına tam uyum gerekmektedir. Okullarımızda yüz yüze eğitim devam edecektir. Ülkemizdeki tüm müesseseler kapanmadan okullarımız kapanmayacaktır. Tedbirlere uyarak eğitime devam edilecektir.

143 can kaybı 66 bin 467 vaka

Türkiye'de dün 417 bin 787 Kovid-19 testi yapıldı, 66 bin 467 kişinin testi pozitif çıktı. Koronavirüs nedeniyle 143 kişi hayatını kaybederken, 29 bin 316 kişi iyileşti. 18 yaş ve üzeri nüfusta 1'inci doz aşı uygulananların oranı yüzde 91,85, 2'nci doz yapılanların oranı yüzde 83,38 oldu. Toplam uygulanan aşı miktarı ise 134 milyon 195 bin doza yükseldi.

Kovid-19 vaka sayısında Marmara rekoru!

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde koronavirüsün Omicron varyantı nedeniyle son günlerde vaka sayısı katlanarak artması Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu 18-24 Aralık illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka haritasına da yansıdı. Yeni haritaya göre, Marmara Bölgesi'nde vaka sayısı katlanarak arttı. Buna göre, vaka sayısı en yüksek olan iller Kırklareli'nde 468.85, Çanakkale'de 462.01, Eskişehir'de 427.42, Tekirdağ'da 333, Edirne'de 329.11 oldu. İstanbul'da her 100 bin kişiye düşen vaka sayısı 303.51'e (önceki hafta bu oran 244.15'di), İzmir'de 68.54'e (67.97) yükselirken, Ankara'da ise 144.10'dan 129.82 düştü.

Sağlık Bakanı Koca, Omicron varyantının, İstanbul'daki vaka sayılarının toplam vaka sayısının yarısını aşmasına neden olduğunu söyledi. Koca, "Yeni varyanta bağlı vaka artışları şimdilik büyük şehirlerde dikkat çekse de aynı durum diğer illerde de kolayca yaşanabilir. Tedbirlere her yerde aynı ciddiyetle uyulmalıdır" uyarısını yaptı.