Gündem Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı! Yoğun kar yağışı geliyor

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı! Yoğun kar yağışı geliyor

28.01.2023 - 09:34 | Son Güncellenme:

Türkiye geneli bugün yağışlı bir haftanın etkisi altına girecek. Prof. Dr. Orhan Şen yoğun kar yağışlarının olacağını söylerken 'İstanbul'da kar yağışı olacak mı?' sorusuna da çarpıcı bir yanıt verdi. Öte yandan İstanbul’da ilk kar Silivri’ye düşmeye başladı.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun doğusunda kar; yurdumuzun kıyı kesimleri ile İç Ege'nin batısında ve Güneydoğu'da yağış alan yerlerde yağmur ve sağanak; diğer yerlerde yağmur ve karla karışık yağmur, yükseklerinde kar şeklinde görülmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde sıcaklıkların 3-5 derece azalması bekleniyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Sakarya, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak; Hakkari ve Bitlis çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

YOĞUN KAR YAĞIŞI BAŞLIYOR

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen yarından itibaren Anadolu'da yoğun kar yağışının olacağını söyledi. Peki İstanbul'a kar yağacak mı? Şen bu soruyla ilgili de sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama paylaştı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Pazar gününden itibaren Anadolu'da 1 hafta zamanla yoğun olmak üzere kar yağışı var. Haftaya Anadolu'da yoğun kar yağışı var. Haftanın ikinci yarısında batıda kar yağışı alacak. Marmara da kar yağışından etkilenecek. İstanbul şehir merkezinde ISI ADASI etkisinden dolayı kar görünmüyor. Sıcaklık 2-3 derece daha düşerse İstanbul'da kar yağar. Takip edeceğiz.

Hava soğuk olursa ısı adası etkili olmaz. Kar sınırı 4-5 °C dir. 4-5 °C'lik sistemlerde şehir üzerinde bu etkiden dolayı 7-8 °C'ye çıkıyor. Çevreye kar yağıyor ama şehirde KKY'ye dönüyor. Geçen seneki sistemde sıcaklık 0-1 °C idi. Şehir etkisi ancak 3-4 °C'ye çıkardı ve kar yağdı.

"EKSTREM OLAYLAR OLABİLİR"

Bugün cumartesi Türkiye'nin Trakya İstanbul hariç yağış var. Yağışlar doğuda yoğun kar, Güney Ege kıyıları ve Antalya kuvvetli yağmur, Marmara’nın doğusu, İç Ege yüksekler, Toroslar, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri, karla karışık yağmur ve kar şeklinde.

Yağışlı haftaya girdik. Yağışlar genellikle KKY ve KAR şeklinde olacak. Batı bölgelerde kar yağışı alır. İstanbul'a kar önümüzdeki hafta sonu görünüyor. Önümüzdeki hafta meteorolojik hadiseler bakımından ekstrem (aşırı) olaylar olabilir. Batı'da yağışlar olumsuzluklar yapabilir.

Haberin Devamı

Bugün Muğla, Antalya, Manisa, Sakarya, Düzce, Zonguldak'ta kuvvetli yağmur; Bilecik, Kayseri, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Bingöl, Muş, Hakkari ve Bitlis çevrelerinde yoğun kar yağışına dikkat. Ulaşımda etkili olabilir.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

SİLİVRİ'DE KAR YAĞIŞI

Silivri’de akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak yağmur gece saatlerinden itibaren yüksek kesimler de kara dönüştü. Uzun zamandır beklenen kar yağışı yüksek kesimlere yağmaya başladı. Vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde cadde lambalarının aydınlattığı kesimlerde kar yağışı görüldü.

DOMANİÇ'TE KAR YAĞIŞI

Kütahya’nın Domaniç ilçesi Kocayayla geçidi, dün gece etkili olan kar yağışının ardından beyaza büründü.

Domaniç ilçesinde gece yarısı sıralarında başlayan mevsimin ilk kar yağışı, hayatı olumsuz etkiledi. Bursa’nın İnegöl ilçesi ile Kütahya’nın Domaniç ilçesi arasındaki Kocayayla geçidi, kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Karayolları ekipleri kar küreme araçları ve iş makineleriyle yolu açık tutabilmek için aralıksız çalışma yaptı. Trafik ekipleri de sürücüleri kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda dikkatli olmaları konusunda uyardı. (Mustafa YİĞİT/DOMANİÇ Kütahya DHA)

Haberin Devamı

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

TUNCELİ'DE KAR YAĞIŞI

Meteoroloji 13'üncü Bölge Müdürlüğü'nün uyarısını yaptığı kar yağışı, Tunceli ve ilçelerinde sabahın erken saatlerinde başladı. Şehir merkezinde 10 santimetreyi bulan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 40 santimetreye ulaştı. Tunceli Belediyesi ekipleri, sokak ve caddelerde kaldırımları temizlerken, İl Özel İdaresi ekipleri de kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Yağış olmayacağından korktuklarını belirten Okan Çelebi, "Kar yağışı başladı, çok mutlu olduk. Her yıl aralık ayında kar yağışı ilde başlardı. Bu yıl yağmayacak diye üzülüyorduk ama sabah itibarıyla etkili bir şekilde yağdı. Umarım kar yağışı bu şekilde devam eder" dedi.

Yağış nedeniyle Tunceli-Pülümür-Erzincan ile Tunceli- Elazığ kara yolunda zaman zaman ulaşımda aksamalar yaşanırken, Karayolları ekipleri bu güzergahlarında yolları açmak için çalışma başlattı. (Serhat Ozan YILDIRIM/TUNCELİ, DHA)

Haberin Devamı

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Diyarbakır kırsalı beyaza örtüyle kaplandı

Uzun süredir Türkiye’de yağışların yağmaması vatandaşları kuraklık tehlikesi ve su sorunuyla karşı karşıya bırakmıştı. Meteoroloji uyarısıyla birlikte başta Diyarbakır’ın Hani, Çermik, Çüngüş, Dicle ilçesi ve diğer ilçelerde kar yağışı etkili olurken şehir merkezinde sulu kar etkisini gösterdi. Öte yandan, Diyarbakır'ın yanı sıra, Batman, Mardin ve kırsal ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren kar yağışı başladı.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Erciş’te beklenen kar yağışı başladı

Meteorolojinin uyarısını yaptığı kar yağışı sabahın saatlerinden itibaren etkili olmaya başladı. Uzun süredir Erciş merkeze beklenen kar yağışı nedeniyle mutlu olduklarını vatandaşlardan Abdulsamet Keleş: "Çok şükür bugün Erciş’e yılın ilk karı yağdı. Çok sevindik, çok mutlu olduk. Çok şükür bugün yağdı su seviyeleri yükselecek, ekinlerimiz büyüyecek ve çiftçilerimiz bu duruma sevinecek" dedi.

Eyüp Şahiner isimli vatanda ise "Bu karı dört gözle bekliyorduk. Çok şükür yağdı sularımız yükselecek, çiftçilerimiz yüzü gülecek. Karın yağışına çok sevindik çok mutlu olduk" dedi.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Kar yağışı Konya-Antalya karayolunda etkili oluyor

İlçe merkezinde başlayan yağmur yağışı yüksek kesimlerde kar yağışına dönüşürken, kar nedeni ile birçok sürücü zor anlar yaşadı. Seydişehir-Antalya karayolunun 14. kilometresinden itibaren etkili olan kar yağışı ile özellikle 1825 rakımlı Alacabel mevkiinde kar kalınlığı 20 santimetreyi aşarken, kara hazırlıksız yakalanan birçok sürücü yolda kaldı. Yolda kalan sürücüler zincir takarak ilerlerken zinciri olmayan araçlar vatandaşlar ve Seydişehir Bölge Trafik ekipleri tarafından itilerek kurtarıldı. Kar yağışının bu gecede devam etmesi beklenirken, yetkiler sürücülerin kış lastiği ve zincirsiz yola çıkmamaları konusunda sürücülere uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Bitlis’te kar yağışı 

Öğlen saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini artırırken, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Kar yağışı ile birlikte karla mücadele ekipleri ana artellerde çalışma başlatırken, köy yollarında ise İl Özel İdaresine ait ekipler çalışma yürütüyor. Yetkililer, yağışla birlikte yola çıkacak sürücüleri trafik işaret ve yağışlı bölgelerde hız limitine uymaları konusunda uyardı. Metetoloji yetkilileri kar yağışının pazartesi gününe kadar aralıklarla devam edeceğini bildirdi.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Manisa'da kar sevinci

Manis'da Spil Dağı Milli Parkı, yoğun kar yağışı nedeniyle beyaz örtüyle kaplanırken, kent geneli ve çevre ilçelerden vatandaşlar bölgeye gelerek karın keyfini çıkardı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, 30 santimetreye ulaşan kar nedeniyle yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları için doğaya 500 kilo kuru yem, 250 kilo pazar artığı bıraktı.

1517 metre rakımlı Spil Dağı Milli Parkı, dün gece etkisini gösteren ve gün içinde devam eden kar yağışı nedeniyle karla kaplandı. Kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı Spil'de, kar sevinci yaşandı. Başta Manisa ve İzmirliler olmak üzere çevre illerden vatandaşlar Spil'e akın etti. Spil'e gelenler, kartopu oynayıp, mangal yakarak karın keyfini yaşadı.

YABAN HAYVANLARI İÇİN YEM BIRAKILDI

Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü ekipleri, karla kaplı Spil'de yem bulmakta zorlanan yılkı atları ile kurt, tilki, tavşan, domuz, sansar gibi yaban hayvanlarının çok sık bulunduğu Spil Dağı Milli Parkı'ndaki çeşitli bölgelere 500 kilo kuru yem ile 250 kilo pazar artığı bıraktı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, "Spil Dağı Milli Parkı, 1968 yılında 6 bin 801 hektar alan olarak ilan edildi. Çok sayıdaki endemik bitki türünün yanında sadece 78'i Spil Dağı'nda yetişen endemik türümüz bulunmaktadır. Bizim buradaki amacımız doğal yaşam kış şartlarında yaban hayvanlarının yem ihtiyacını sağlamak. Doğal yaşamı her türlü desteklemekteyiz. Bugün yağan kardan dolayı yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları için pazar artığı, yonca gibi yemlerimizi bıraktık" dedi.

Adil Şencan, 2022 yılında bölge müdürlüğü olarak, doğaya 155 bin kilo yem bıraktıklarını belirterek, "Bu senede ihtiyaçları kadar yem miktarını doğaya bırakmayı hedefliyoruz. Amacımız doğal dengenin desteklenmesi ve arttırılması. İlk karın yağması bizim için çok sevindirici. Mevsimsel olarak kurak bir periyot geçiyordu. Neredeyse 3 aydır hiç yağış almamamız, doğal olarak dengeyi bozmaktaydı. Aynı zamanda yaz aylarını da etkiliyordu. Yazın çok kurak olması orman yangınları açısından çok sıkıntılı periyoda girmekteydi. Yağışların dengeye girmesi ve ilk karın yağması bizleri sevindirdi" diye konuştu.

Spil Dağı'na arkadaşlarıyla çıkarak karın keyfini yaşayan Cemal Sürücü, "Uzun zamandır Manisa'ya kar yağmıyordu. Çok bekledik yağmasını, yağar yağmaz da gelip eğlendik" dedi.

İzmir'den Spil Dağı'na gelerek ailesiyle eğlenen Mehmet Kösenciğ de "İzmir'den geldik. Yağan karın keyfini çıkarmaya çalışıyoruz" dedi. Eşi Fatma Kösenciğ ise “İnşallah karın devamı gelir, keyfini çıkarıyoruz. Yakın olduğu için Spil'i tercih ettik. Çok güzel, eğleniyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Bolu Dağı'nda kar yağışı başladı

Bolu Dağı'nın TEM ve D-100 geçişlerinde kar yağışı başladı. Kar yağışı nedeniyle Karayolları ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.

Bolu Dağı'nın D-100 ve TEM yolları geçişlerinde, etkili olan sağanak yağış akşam saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Yolda kar örtüsünün oluşmaması için Karayolları ekipleri kar küreme çalışması başlattı. Karayolları ekipleri, dik rampaları ve virajlı yollarıyla bilinen Bolu Dağı'nda buzlanmayı önlemek için güzergahta tuzlama çalışması yaptı. Ekiplerin yaptığı kar küreme ve tuzlama çalışmasıyla ulaşımda aksama olmadı. Bölgede kar yağışının sabah saatlerine kadar sürmesi bekleniyor.

Prof. Dr. Orhan Şen paylaştı Yoğun kar yağışı geliyor

Van'ın yüksek kesimlerinde kar kalınlığı 35 santimetreye ulaştı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarı yaptığı kar yağışı, Van ve ilçelerinde akşam saatlerinde başladı. Şehir merkezinde 10 santimetreyi bulan kar kalınlığı yüksek kesimlerde 35 santimetreye ulaştı. Van Büyükşehir Belediye ekipleri, mahalle ve mezra yollarının kapanmaması için çalışma başlattı.