Gündem Protestoculara göz açtırılmadı

Protestoculara göz açtırılmadı

05.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP’li vekillerin gözaltına alınması protestolara neden oldu.

Protestoculara göz açtırılmadı

Gözaltıların ardından sabah HDP Genel Merkezi çevresinde geniş güvenlik tedbirleri alındı. Bu arada Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık genel merkeze geldi. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, genel merkezde yapacağını duyurduğu basın toplantısını, gazetecilerin gelmesine izin verilmemesi üzerine yine genel merkezde ancak sosyal medya platformu periscope üzerinden yaptı. Bilgen, “Bundan sonrasında bu sürecin geleceğini belirleyecek olan şey, demokratik çevrelerin, sivil toplumun, uluslararası kamuoyunun Türkiye’de barıştan demokrasiden yana olan kamuoyunun sesini yükseltmesi olacak” dedi.
Ankara Yüksel Caddesi’nde protesto etmek isteyen sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu grup, polisin dağılma uyarılarını dinlemeyince sert müdahaleyle karşılaştı. Polis, biber gazı kullanırken, çok sayıda protestocu copla darbedildi. 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
İstanbul’da Esenyurt ve Kadıköy’de gerçekleşen eylemlere polis müdahale etti. HDP Esenyurt İlçe Başkanlığı ve Fatih Mahallesinde toplanan gruba polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ederken çıkan arbedede polise direnen 4 kişi gözaltına alındı. Kadıköy’de slogan atarak Altıyol’daki Boğa Heykeli’ne yürümek isteyenlere müdahale eden polis 3 kişiyi gözaltına aldı.
‘Çekilmiyoruz’
Gözaltılarla ilgili parti binasında açıklama yapan HDP Milletvekili Hüda Kaya, partisinin Meclis’ten çekilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Bugün Türkiye halkının karşı karşıya geldiği bu problem sadece bir HDP problemi asla değildir. 6 milyondan fazla insanımızın iradesinin, tercihinin hiçleştirilerek yok edilmeye çalışıldığı bir dayatma bir darbeyle karşı karşıyayız. Halkımızdan aldığımız emaneti sonuna kadar yerine getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Açıklamalar sonrası partinin il binası önünde eylem yapan grup tazyikli suyla dağıtıldı.
Tuncel gözaltında
HDP Eşbaşkanları ve 4 milletvekilinin Diyarbakır Adliyesi’ndeki işlemleri sürerken, bina önüne gelen yaklaşık 100 kişilik gruba dağılmaları için uyarı yapıldı. Uyarı ile birlikte grubun büyük kısmı dağılırken, aralarında HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp ve DBP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel’in bulunduğu yaklaşık 10 kişi oturmakta direnince, polis müdahale etti. Polis, Milletvekili Yiğitalp dışında kalan ve aralarında DBP Eşbaşkanı Tuncel’in de bulunduğu 10 kişiyi yaka paça gözaltına aldı.
İzmir’de bir grup gözaltılara ve tutuklamalara tepki gösterdi. Polisin müdahale ettiği grup basın açıklamasının ardından dağıldı.
Aydın’ın Didim ilçesinde toplanan gruba ise polis biber gazıyla müdahale etti. Gruptaki 12 kişi gözaltına alındı.
Antalya’da HDP İl Eş Başkanı İhsan Nergiz’in de aralarında bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı.
Siirt kent merkezinde, esnaftan kepenk kapatmasını isteyen 6 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.
Ankara Yüksel Caddesi’nde protesto etmek isteyen sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin bulunduğu grup, polisin dağılma uyarılarını dinlemeyince sert müdahaleyle karşılaştı. Polis, biber gazı kullanırken, çok sayıda protestocu copla darbedildi. 10 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.