Gündem Psikoteknik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu olacak? Psikoteknik belgesi nedir nereden ve nasıl alınır?

Psikoteknik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu olacak? Psikoteknik belgesi nedir nereden ve nasıl alınır?

29.06.2021 - 19:14 | Son Güncellenme:

Psikoteknik belgesi konusunda araştırmalar hız kazandı. 30 Haziran tarihinden itibaren ticari araç kullananlarda zorunlu olacak olan Psikoteknik belgesi olmayanlara 1181 TL cezai işlem uygulanacağı duyuruldu. Peki Psikoteknik belgesi nedir, nereden ve nasıl alınır?

Psikoteknik belgesi hangi tarihten itibaren zorunlu olacak Psikoteknik belgesi nedir nereden ve nasıl alınır

Psikoteknik belgesi testi nedir sorusu merak içerisinde araştırma konusu olmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede 30 Haziran tarihinden itibaren uygulamaya konulacağı duyurulan ticari araç sürücülerinin Psikoteknik belgesi alması zorunlu olacak. Bu tarihten itibaren Psikoteknik belgesi testi olmayan sürücülere 1181 TL cezai işlem uygulanacak. Peki Psikoteknik belgesi nereden ve nasıl alınır?

Haberin Devamı

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?

İl Sağlık Müdürlüklerince yetki verilen merkezlerde sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeyleri; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülüyor. Ölçüm sonucunda yeterli görülen sürücülere psikoteknik test belgesi veliyor.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Psikoteknik test belgesi almak isteyenlerin, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilen merkezlerde 1 saat süren ve bir dizi testten oluşan psikoteknik testine girmeleri gerekiyor. Sürücüler test sonrası alınan psikoteknik raporu ile birlikte bir psikiyatri uzmanına muayene oluyorlar. Sonrasında alınan raporlar İl yada İlçe Sağlık Müdürlüklerince onaylanıyor.

PSİKOTEKNİK TESTİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Sürücülere uygulanacak psikoteknik değerlendirmenin asgari süresi 1 saat.

Haberin Devamı

PSİKOTEKNİK BELGESİ KİMLERE ZORUNLU, HANGİ ARAÇLAR ALABİLİR?

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 30 Haziran’dan itibaren Ticari yük, eşya ve yolcu taşımacılığı yapan sürücülerinin psikoteknik belgesinin olması mecburi hale getirildi. 1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle psikoteknik test raporu olmayan sürücülere bin 181 lira cezaî işlem uygulanacak. Ayrıca araç kullanmalarına da izin verilmeyecek.


PSİKO-TEKNİK DEĞERLENDİRMEDE SÜRÜCÜ ÖZELLİKLERİ

Psikoteknik değerlendirmede sürücü özelliklerinden aşağıda belirtilen yetenekler bu amaçla geliştirilmiş bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülür;

1) Zihinsel Yetenek ve Beceriler

-Dikkat

-Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği

-Hız ve Mesafe Algılama

-Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme

-Şekil Algılamada Görsel Süreklilik

2) Psikomotor Yetenek ve Beceriler

-Tepki Hızı

-Koordinasyon Düzeyi