Gündem Rabia, artık böbreği kasığında yaşayacak

Rabia, artık böbreği kasığında yaşayacak

24.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Böbreğinde damar tıkanıklığı tespit edilen Rabia’ya ender görülen bir yöntem uygulandı. Böbrek dışarıya alındı, damarın tıkalı bölümü çıkarıldı ve kasığa nakledilerek yeni bir damar yoluyla eski yerine bağlandı

Rabia, artık böbreği kasığında yaşayacak

Üniversiteli Rabia Uçan’a(24) şiddetli baş ağrıları nedeniyle önce migren teşhisi kondu. Ancak ağrıları bir türlü geçmedi ve bu ağrılara yüksek tansiyon şikayeti de eklendi. Bunun üzerine genç kız hastaneye yatırılarak 3 ay tedavi gördü. Yapılan tetkiklerde şikayetlerinin sebebinin Uçan’ın böbreğindeki damar tıkanıklığı olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Genç kızın böbreğine başka bir hastanede by-pass uygulandı ancak yüksek tansiyon şikayeti bitmeyince İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi’ne sevk edildi.

Organları bağışladı

Burada Uçan’ın böbreği önce dışarı alınıp damarın tıkalı bölümü çıkarıldı. Daha sonra da kasığına nakledilerek buradaki kasık atardamarı ve toplardamarları ile böbreğin eski yerine yeni bir damar yolu oluşturuldu. Uçan, geçirdiği operasyondan 1 hafta sonra taburcu oldu.

Tedavi gördüğü organ nakli katında deneyimlediklerini hayatı boyunca unutmayacağını söyleyen Uçan ve ailesi, tüm organlarını bağışladı. Uçan, “Benim hastalığımın tedavisi bu özel yöntem sayesinde, kendi böbreğimin kasığıma nakli ile

Rabia, artık böbreği kasığında yaşayacak
mümkün oldu. Ancak burada ve daha birçok merkezde organ bağışı bekleyen, hayatı başkalarının yapacağı bağışlara bağlı olan sayısız hasta var. Bu yöntem olmasaydı belki ben de nakil için sıra bekliyor olacaktım. Buradaki tedavi sürecimde diğer hastaları gördüm ve yaşadıkları zorlu sürece tanık oldum. Sağlığıma kavuşur kavuşmaz da tüm organlarımı bağışladım” dedi.

Haberin Devamı

İki böbrek tıkanıktı

Nakli gerçekleştiren İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan yöntemi şöyle anlattı: “Böbrek ototransplantasyonu, kişinin kendi böbreğindeki damar ya da üreter sorunu nedeniyle böbreğin çıkarılıp, problem çözüldükten sonra tekrar aynı kişinin bedenine nakil edilmesidir.

Üniversite öğrencisi hastamızın her iki böbreğinin atardamarında tam tıkanıklık vardı. Böbrek fonksiyonları diyaliz sınırına gelen ve hipertansiyonu nedeniyle dört çeşit ilaç kullanan hastanın sağ böbreğini laparoskopik yöntemle çıkarıp, sorunlu damar parçasını çıkardık. Daha sonra da hastanın böbreğini, sağlıklı damar ucunu kullanarak kendi kasığına naklettik.”