Gündem Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Pide fiyatları ne kadar oldu?

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Pide fiyatları ne kadar oldu?

02.06.2016 - 12:07 | Son Güncellenme:

2016 Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini” taşıyan bir ay olma özelliğini taşıyor. Peki, bu sene ramazan pidesinin fiyatı ne olacak? İşte Ramazan ayı ile ilgili ayrıntılı bilgiler...

Ramazan ayı ne zaman başlıyor Pide fiyatları ne kadar oldu

Ramazan ayı, bir yıllık maddi ve manevi kirlerden temizleneceğimiz, insanî duyguların coştuğu, tevbe edip hakka yönelme şuurunun geliştiği maddî ve mânevî bir terbiye ayıdır.

Haberin Devamı

Ramazan, içerisinde insanlık için, “bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini” taşıyan bir aydır. Ramazan, inananlar için evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem ateşinden kurtuluş ayıdır. Ramazan, Kur’an ayıdır, oruç ayıdır.

Ramazan; yaz aylarının sonunda ve güz mevsiminin başında yağan ve yerdeki tozları temizleyen yağmur anlamındadır. Bu yağmur, nasıl yeryüzünü yıkayıp tozlardan temizliyorsa, Ramazan ayı da mü'minleri günahlardan öylece temizler.

Diğer bir anlamı da güneşin şiddetli hararetinden taşların yanıp kızmasıdır. Böyle kızgın yerde yürüyen kimsenin ayakları yanar, zahmet ve meşakkat çeker. Bunun gibi oruç tutan kimse de açlık ve susuzluğun hararetine katlanır, zahmet ve meşakkat çeker, içi yanar. Yâhut kızgın yer ayakları yaktığı gibi Ramazan da müminlerin günahlarını yakar, yok eder.
Her iki mânânın birleştiği nokta; oruçlunun bu ayda günâhlardan arınacak olmasıdır.

Haberin Devamı

2016 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2016 Ramazan ayı için az bir zaman kaldı. 6 Haziran Pazartesi Ramazan'ın ilk günü. 6 Haziran gecesi tüm müslümanlar ilk sahurunu gerçekleştirecek.

RAMAZAN PİDESİ NE KADAR OLACAK?

İstanbul için pide fiyatı belli oldu. İstanbul Esnaf ve Sanatkarları Odası Birliği'nin (İSTESOB) kararına göre, İstanbul'da 350 gramlık sade pide 1.8 liraya satılacak.


Pide fiyatları açıklamak için kameralar karşısına geçen İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, "350 gram pide 1 lira 80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira, 1000 gram susamlı yumurtalı pide 6 liradan satılacak" dedi.

"FIRINCILAR ODASI YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE BİR ZAM TALEP ETTİ"


İstanbullulara zamlı pide yedirmek istemediklerini belirten Yılmaz, "5362 sayılı yasa gereği bütün illerde birlikler zamları belirliyor. İstanbul Esnaf Odaları Birliği Fırıncılar Odası yüzde 30'un üzerinde bir zam talep etti. Biz de yasa gereği girdi maliyetleri istedik kendilerinden. Girdi maliyetlerini bize maalesef ulaştıramadılar. Biz de yönetim kurulu olarak bu sene de pidenin aynı fiyatta, 350 gram pidenin 1 lira 80 kuruştan verilmesini kararlaştırdık" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BÜTÜN FIRINLARIMIZI DENETLEYECEĞİZ"

Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer'in pideye zam yapılmadığı gerekçesiyle toplantıya katılmadığını belirten Faik Yılmaz, "Bize bağlı fırınlarda denetimleri yapacağız. Bütün fırınlarımızı denetleyeceğiz. 1 lira 80 kuruş üzerinde satma yetkileri yok. Ama İstanbul Ticaret Odası'na bağlı olan fırınların pide ve ekmekleri istedikleri fiyata satma haklarına sahipler" ifadelerini kullandı.

Pideye zam yok: 1,80 TL


İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, İstanbul halkına bu sene pideyi 1 lira 80 kuruştan satmaya karar verdiklerini söyledi.

Yılmaz, Bakırköy’deki İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde yaptığı açıklamada, Fırıncılar Odası’nın zam vermedikleri için kendilerini protesto ederek açıklamada yanlarında bulunmadığını belirtti.

Her yıl Ramazan ayının pide fiyatlarını açıkladıklarını ve 5362 sayılı yasa gereği bütün illerde birliklerin zam verdiklerini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Fırıncılar Odası bize müracaat etti ve yüzde 30’un üzerinde bir zam talep etti. Biz de yasa gereği girdi maliyetlerini istedik. Girdi maliyetlerini bize maalesef ulaştıramadılar. Bize ulaşmayınca biz de yönetim kurulu olarak bu sene pidenin 350 gramda 1 lira 80 kuruş olmasını kararlaştırdık. İstanbul halkına zamlı pide yedirmek istemedik.”

Belediyede 85 kuruş
Yılmaz, kendilerine bağlı 961 fırın olduğunu belirterek, “Biz denetimleri yapacağız, bütün fırınları denetleyeceğiz ama İstanbul Ticaret Odası’na bağlı olan fırıncıların pide ve ekmek fiyatlarında istedikleri fiyata satma hakkına sahipler” dedi.
Yılmaz, 350 gram susamlı yumurtalı pidenin 2 lira, 500 gram susamlı yumurtalı pidenin 3 lira, 1 kilogram susamlı yumurtalı pidenin 6 liradan satılacağını söyledi. Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Halk Ekmek, 350 gram pidenin 85 kuruştan satılacağını açıkladı. Yapılan açıklamada, “2015 yılında günlük 150 bin pide satışı gerçekleşti. 2016 yılı için günlük ortalama 200 bin pide üretimi planlandı. 350 gram pide 85 kuruştan satışa sunulacak” denildi.

Haberin Devamı

Ramazan ayında nelere dikkat etmeliyiz?

Ramazan ayının sağlıklı geçmesi için dikkat edilmesi gerekilen konularda uzman görüşleri şöyle;

Mutlaka sahur yapılmalı

Uzmanlara göre sahuru atlamak vücutta protein, vitamin ve mineral kaybına sebep olur. Böylece kas ve sıvı kaybedilirken konsantrasyon bozukluğu ve anksiyetede artış gözlemlenir.

İftarda hafif beslenilmeli

İftarda yenilen ağır besinler doğrudan kilo olarak geri dönüyor. Uzun süren açlığın üzerine, çok yağlı, tuzlu ve şekerli gıdaların tüketilmesi mide - bağırsak sistemini daha çok yoracaktır. Bu yüzden iftarın besin ve lif değeri yüksek sadece yiyeceklerden oluşması elzemdir. Ağır iftar yemekleri hazımsızlık, şişkinlik, şeker ve tansiyonda artış ve kilo alımlarına neden olabilir.

Sıvı tüketimine dikkat edilmeli

İftardan sonra dikkat edilmsi gerekilen en önemli husus vücudun sıvı kaybını telafi etmektir. Bunun için her yarım saatte bir bir bardak kadar su içilmesi gerekir.

İftar ile sahur arasında ara öğün yenmeli

Uzmanlar iftardan iki saat kadar sonra meyve, yoğurt, kuruyemişten oluşan ara öğünler tüketilmesini salık veriyor. Böylece günlük vitamin ve mineral ihtiyacı giderileceğini belirtiyorlar.