Gündem Ramazan ayının aranılan tatlısı güllaç nasıl yapılır

Ramazan ayının aranılan tatlısı güllaç nasıl yapılır

28.04.2018 - 14:21 | Son Güncellenme:

Güllaç; un, nişasta ve su ile yapıldığı için oldukça sağlıklı bir tatlıdır. Yapımı oldukça pratik ve ramazan ayının en çok tüketilen tatlısı olan güllaç tatlısını yapmak bu tarif ile çok kolay! İşte püf noktaları ile birlikte güllaç tatlısı tarifi.

Ramazan ayının aranılan tatlısı güllaç nasıl yapılır

Güllaç tarifi

Haberin Devamı

Güllaç tarifi için malzemeler

  • 400 gram güllaç
  • 3 litre süt
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı irice çekilmiş fındık ya da ceviz

Güllaç yapılışı

Güllaç yaparken ilk adım olarak tencereye, sütü ve toz şekeri alıp kaynamaya bırakın. Daha sonra süt şerbeti kaynayınca ılıması için tezgâha alın ve şerbetin sıcaklığını serçe parmağınızı içine batırarak anlayabilirsiniz. Şerbetin sıcaklığı parmağınızı yakmayacak derecede olmalı. Şerbet bu kıvama ulaştığında, tepsiye güllacın parlak kısmı üste gelecek şekilde ilk güllaç yaprağını yerleştirin. Daha sonra üzerini süt ile ıslatın ve tekrar güllaç ekleyip yine süt dökün. Daha sonra güllaçların yarısını bitirene kadar bu işleme devam edin ve ortaya gelince üzerine bolca çekilmiş fındık ile döşeyin. Bu işlemin ardından tekrar güllaca süt şerbeti eklemeye devam edin ve geriye artan sütün tamamını tatlının üzerine döküverin.

Haberin Devamı

Son olarak hazırladığınız güllacı buzdolabına koyun ve iyice soğuyana kadar bekleyin. İyice soğuduktan sonra güllacınızı dolaptan alıp üzerini fındık, ceviz veya antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

Güllaç yapmanın püf noktaları

Güllacın en önemli püf noktası sütün bol kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra güllaç yapraklarının üzerine sütünüzü döktükten sonra yaprakların hava almaması oldukça önemlidir. Eğer kaynar sütü direkt olarak yaprakların üzerine boşaltırsanız lapa bir hâl alır. Bu nedenle kullanacağınız sütün çok sıcak ya da çok soğuk olmaması, elinizi yakmayacak sıcaklıkta olması işinize yarayacaktır. Bunun yanı sıra ceviz yerine fındık kullanabilirsiniz çünkü ceviz, güllacın renginin kararmasına sebep oluyor. Soğuduktan sonra üzerini sarıp buzdolabında bekletirseniz güllacınızın tadı tam kıvamında olacaktır. Güllacı yaptığınız gün tüketin çünkü ertesi güne sarkınca içindeki ceviz kararabilir ve sütün tadı kaçabilir. Bu yüzden ilk günkü tazeliğinde tüketmeniz daha iyi olacaktır. Servis edeceğiniz zaman üzerini damak zevkinize göre fındık, antep fıstığı veya nar kullanarak süsleyebilirsiniz. Hatta güllacı sade yapıp sadece üzerine fındık veya antep fıstığını ekleyebilirsiniz. Şekerli sevmiyor iseniz az şekerli yapabilirsiniz, sizin damak zevkinize kalmış.