Gündem Rebiülevvel ayı ne zaman, hangi güne denk geliyor? Rebiülevvel ne demektir?

Rebiülevvel ayı ne zaman, hangi güne denk geliyor? Rebiülevvel ne demektir?

13.10.2020 - 17:16 | Son Güncellenme:

Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğduğu gece olan Mevlid Kandilini içinde barındıran Rebiülevvel ayının Müslümanlar için ayrı bir önemi vardır. Bu önemli ayla ilgili inanan vatandaşlarımız Rebiülevvel ayı ne zaman idrak edilecek sorusunun cevabını arıyor. İşte İslam alemi için büyük önem taşıyan Rebiülevvel ayı hakkında merak edilen bilgiler...

Rebiülevvel ayı ne zaman, hangi güne denk geliyor Rebiülevvel ne demektir

Müslümanlar için en önemli ayladan biri olan Rebiülevvel ayı ne zaman? Hicri takvime göre yılın 3. ayı olan Rebiülevvel ayının önemi nedir? Rebiülevvel ayında nasıl ibadet edilir? İşte en çok araştırılan soruların yanıtları...

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN?

Haberin Devamı

Rebiülevvelayı İslami takvim olan Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Hicrî Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak da bilinen Mevlid Kandili, 18 Ekim 2020 gününde idrak edilecek.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Rebiülevvel, Hicrî yılın üçüncü ayıdır. Kamerî yılın saferden sonra gelen üçüncü ayına rebîü’l-evvel (birinci rebî‘), dördüncü ayına da rebîü’l-âhir (sonuncu rebî‘) veya rebîü’s-sânî (ikinci rebî‘) denir. Sözlükte “bahar, bahar yağmuru, bolluk ve bereket” gibi anlamlara gelen rebî‘ Arapça’da hem ay hem de mevsim adı olarak kullanılır. Bu kelimenin “bir yerde ikamet etmek, bahar mevsiminde bir yerde konaklamak; bahar evi, mahalle, yurt” mânalarındaki “rba” kökünden türediği ileri sürülmektedir. Araplar’ın havanın mutedil, su ve otun bol olduğu bu aylarda bir yerde konaklayıp hayvanlarını otlatmaları sebebiyle söz konusu iki aya bu adların verildiği ve bu ayların o zamanlar “rebî‘” diye adlandırılan güz mevsimine rastladığı nakledilir. Araplar bu aylardan başka iki ayrı mevsim için de rebî‘ kelimesini kullanmışlar, çiçeklerin açıp mantarların bittiği bahar mevsimine rebîülevvel, meyvelerin yetişip olgunlaştığı güz mevsimine de rebîüssânî adını vermişlerdir.

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

*En’am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.

Rebiülevvel ayının ilk gecesinde yapılması gerekenler

*İki Rekat Sünnet: İlk rekâtında fatihadan sonra Kul ya Eyyühel kâfiruni ikinci rekatında da ihlas sureleri okunmak suretiyle namaz eda edilir.

Rebiülevvel Ayının On İkinci Gecesi yapılması gerekenler

İki Rekat namaz kılınır. İlk rekâtında Fatiha'dan sonra " Ve liküllin deracatin mimma amilü vema Rabbüke bi gafilin amma yağmelun" ikinci rekatında da "Vağbud Rabbeke hatta ye'tiyekel yakin." ayeti kerimeleri okunmalıdır.

Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, iki defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de yedişer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.

Haberin Devamı

Secde bittikten sonra, seccadede oturulken 7 defa "Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh" okunur.