Gündem Rehber köpekler artık Türkiye’de

Rehber köpekler artık Türkiye’de

01.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına en çok kullanılan yöntemlerden biri olan rehber köpek sahiplenmek 2014’te kurulan Rehber Köpekler Derneği ile Türkiye’de de hayata geçti.

Rehber köpekler  artık Türkiye’de

Türkiye’nin ilk görme engelliler için rehber köpek eğitim derneği olan Rehber Köpekler Derneği, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore’un kendisi de görme engelli olan eşi Maggie Moore ve yine görme engelli avukat Nurdeniz Tunçer’in girişimleri sonucu Ankara’da kuruldu.
Rehber köpeklerin eğitimlerini ve görme engelli vatandaşlarla buluşmasını sağlayan Rehber Köpekler Derneği, aynı zamanda bu köpeklerin kamusal alanlara da kabulünü gerçekleştirmek için hukuki bir mücadele de gerçekleştiriyor.
Türkiye’deki ilk rehber köpek
kullanıcısı olan İngiltere Sefiresi Maggie Moore, derneğin Türkiye’deki görme engellilerin sorunlarına çözüm amacıyla ortaya çıkışını ve kuruluş hikayesini anlattı:

‘Lüks değil, bir haktır’
“Nurdeniz ile tanışmamızın ardından Türkiye’de görme engellilerin yaşadığı sorunlar ile ilgili konuştuk. Ona rehber köpeğim ‘Star’ ile hayatımın ne kadar kolaylaştığını anlattım ve Türkiye’de buna olanak sağlayan bir kurumun olmadığını ifade ettim. Sonunda 2 Ekim 2014’te, görme engelli bireylerin toplum içerisinde kendilerine olan güvenlerini artırarak daha özgür hareket etmelerine yardımcı olmak, görme engelli bireyler ile rehber köpeklerin fiziksel ve psikolojik olarak birbirlerine ve çevreye adaptasyonlarını sağlamak, rehber köpeklerin kamusal alanlara kabul edilmelerini yaygınlaştırmak amacıyla derneğimizi kurduk.”
Derneğin Türkiye’nin birçok bölgesinden talepler aldığını ve bu talepler doğrultusunda eğitim ve çalışmalara devam ettiğini ifade eden Nurdeniz Tunçer ise, “Hazırlanan listeler ve değerlendirmeler sonucunda rehber köpek kullanan birçok görme engelli olmasını planlıyoruz. Derneğimizin ve köpeklerimizin masraflarının, gönüllüler tarafından sağlanacak desteklerle karşılanıyor olması ve bunun kamuoyuna duyurulması bizim için büyük bir önem teşkil ediyor. Rehber köpek uygulaması görme engelliler için bir lüks değil, herkes için bir haktır” dedi.

Haberin Devamı

Nasıl sahiplenilir?
Nurdeniz Tunçer, rehber köpek edinmek isteyenlerin neler yapması gerektiğini şöyle anlattı: “Rehber köpeklerin eğitimi yaklaşık
1,5 yıl sürmektedir. Öncelikle 8-10 hafta arasında olan yavru köpekler 1 yıl boyunca gönüllü ailelere, kendileri tarafından temel eğitimler verilmek üzere teslim edilmektedir. Akabinde 12 hafta görme engelliye uygun hale gelmesi için profesyonel eğitim verilmektedir. Koşullara göre de 2-4 hafta arasında görme engellilere rehber köpek ile yaşama ve alışma konusunda eğitim verilmektedir. Rehber köpek sahibi olmak isteyenlerin derneğimizin info@rehberkopeklerdernegi.org adresini kullanarak bizimle bağlantıya geçmeleri gerekiyor. Sonrasında başvuruları listeye alıyoruz. Rehber köpeğimiz göreve hazır hale geldiğinde bu listeye göre talep edenlerle eşleştireceğiz.”