Gündem ‘Rektör tutuklanınca başsavcı beni öptü’

‘Rektör tutuklanınca başsavcı beni öptü’

03.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sarıkaya, ‘Rektör Yücel Aşkın tutuklanınca başsavcı Kemal Kaçan beni öptü. Bunlardan olmamasına rağmen böyle davrandı’ diye konuştu

‘Rektör tutuklanınca başsavcı beni öptü’

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili soruşturmada, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın adını, Şemdinli’de Umut Kitapevi’ne yapılan bombalı saldırıda suçüstü yakalanan jandarma görevlileri hakkındaki iddianameye yazan ve meslekten ihraç edilen Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya itirafçı oldu. Van ve Şemdinli davalarının savcısı olan meslekten ihraç edildikten sonra HSYK kararıyla geri alınan ve halen Elazığ Savcısı olarak görev yapan Sarıkaya, itirafçı olarak verdiği 21 Temmuz tarihli ifadesinde, 2004’te Van’da özel yetkili savcı olarak görevlendirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Tebrik ettiler’

Sarıkaya, cemaate mensup olduğunu söylediği dönemin Özel Yetkili Başsavcı Vekili Muharrem Morgül’ün bir gün kendisini odasına çağırıp Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkındaki soruşturmayı kendisine verdiğini söyledi.

Sarıkaya, “Rektör ve üniversite genel sekreteri Enver Arpalı soruşturmada tutuklandı. Delil toplandıktan sonra iddianame hazırlamaya başladım. Arpalı intihar etti. İddianamemi düzenledim. Rektörün tutuklanması üzerine Başsavcı Kemal Kaçan dahil beni tebrik ettiler. Başsavcı hatta beni öptü. Bunlardan olmamasına rağmen böyle davrandı” dedi. Sarıkaya, sonradan Yargıtay üyesi olan Van Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya’nın kendisini yönlendirdiğini belirterek “Özellikle Büyükanıt üzerinde yoğunlaşmamı istedi. Şemdinli’deki olaya özellikle Büyükanıt’ı katmamı istiyordu” dedi.

Haberin Devamı

“Kaya, Büyükanıt’ın askeri bir darbe yapacağını, bunun engellenmesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Bu da beni etkilemeye başladı” diyen Sarıkaya, “Büyükanıt darbe yapacak olursa ülkenin düşeceği durumu düşünmeye başladım” diye konuştu.

İkinci kez ifade verdi

İkinci kez ifade veren Sarıkaya, “İfade vermekteki amacım soruşturmalara bu ihanet çetesinin çökertilmesine katkım ne olur düşüncesi. Benim onlarla hiç ilgim yoktu. Zaten beni kendilerinden görmezlerdi. Sadece mecburen irtibatımız oldu” dedi.

‘Nereyi istediğimi sordu’

KOM Müdürü Mustafa Uçkan’ın flash bellekle getirdiği bilgileri kopyala yapıştırla iddianameye yazdığını anlatan Sarıkaya, Başsavcı Vekili İbrahim Özer’in iddianameyi onaylamasının ardından Kaya’nın davayı kendi mahkemesine düşürüp kabul ettiğini anlatan Sarıkaya, iddianame basına düştükten sonra soruşturma açıldığını, açığa alındığı süreçte maaşının 2/3’ünü aldığını, kalan 1/3’ünü ise Kaya’nın kendisine elden getirip verdiğini belirtti. Sarıkaya, “Kaya’ya kim olduklarını sordum. Bana, ‘Hoca efendi, ‘böyle bir kahraman çıkmış, kendisine ölünceye kadar bakılacak, vasiyetimdir’ dediğini söyledi” dedi. Sarıkaya, MHP kurultayının yapılmasına onay veren Ankara Hâkimi Burhan Yaz’ın kendisiyle irtibat kurarak JİTEM tarafından öldürüleceği gerekçesiyle yurt dışına çıkması gerektiğini söylediğini anlattı. 5.5 ay Güney Afrika’da kaldıktan sonra Eylül 2007’de Türkiye’ye döndüğünü, 2008 Ocak’ta Bosna’ya gittiğini belirtti.